стрічка

Пам'ятні дати та свята 30 грудня: іменини у Данила

30 Грудня 2019, 09:47
1215

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі понеділок, 30 грудня. До Нового року лишилося зовсім мало.

30 грудня Православна церква вшановує пам’ять Данила – біблійного пророка і нащадка знатного іудейського роду. Підлітком, разом з одноплемінниками, в числі яких були Ананій, Азарий і Мисаїл, він потрапив в вавилонський полон. У Вавилоні отримав халдейську освіту, після чого його призвали служити при дворі. Данило мав талант трактувати сни, за рахунок чого і прославився.

30 грудня День ангела відзначають Микита, Микола, Данило, Денис, Олександр, Петро, Іван.

Повір`я

У народі цей день називали Данило Зимовказівник або Данило і три отроки. У храмах на честь чуда, яке сталося з трьома отроками в вогненної печі, розігрували ціле дійство. Посеред церкви встановлювали круглу дерев’яну піч, котра за формою нагадує великий ліхтар. У ній запалювали свічки, які символізують розлючена полум’я. Троє співочих хлопчиків повинні були зображати отроків, а двоє дорослих – халдеїв. Юнаків одягали в шапки і полотняні стихарів. В руках вони тримали свічки. Дорослі ж були одягнені в червоні спідниці з полотняної тканини, шоломи і мідні оплечніки. В руках у дорослих були пальмові гілки.

Прикмети

  • За погоду 30 грудня намагалися визначити, яким буде травень.
  • Іній в цей день повідомляв про потепління, яке гряде через тиждень.
  • Заметіль на Данила вказувала на хороше роїння бджіл.

Цей день в історії

1806 – Туреччина оголосила війну Росії. Російські війська зайняли Баку.

1869 – у Росії видано перший номер ілюстрованого журналу «Нива». «Нива» стала першим у Росії масовим тижневиком «для сімейного читання».

1887 – понад мільйон англійських жінок звернулися з петицією до королеви Вікторії, аби закрити в недільні дні всі будинки розпусти.

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024