стрічка

Де на Рівненщині зафіксували хворобу Лайма

26 Грудня 2019, 10:49
918

На Рівненщині виявили 93 особи, які захворіли на хворобу Лайма.

Про це йдеться на сторінці Рівненського обласного лабораторного центру у Facebook.

Хворі в області реєструвалися у 9 районах та містах Вараш і Рівне. Не виявлялись хворі у Гощанському, Демидівському, Рокитнівському, Дубровицькому, Зарічненському, Здолбунівському, Корецькому та Радивилівському районах.

На 1 січня в області виявили 235 населених пунктів, на території яких відбулося зараження. На сайті ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» розміщена інтерактивна карта області, де відмічені місця зараження людей бореліями через покус кліщами. Переважно хворобою Лайма хворіли жінки (65,2%), особи які не працюють та пенсіонери 65,0 %. У 88,1% (82 осіб) захворювання протікало із наявністю мігруючої еритеми.

Хвороба Лайма - це природно-осередкова інфекційна хвороба, яка передається людині через покуси кліщами. Збудник інфекції — мікроорганізми роду борелія.

Найчастіше кліщі на людей нападають у лісах і чагарниках, а пік їх активності припадає на квітень-травень (основний) і вересень-жовтень. Особливо небезпечним є саме весняний період, оскільки після довгої зими з настанням тепла жителі міст і районних центрів масово вибираються на природу. Для попередження укусів кліщами
в лісі слід перебувати одягненим, а після кожного виїзду «на природу» необхідно проводити огляд і самоогляд з метою виявлення кліщів. Якщо ж кліщ все-таки присмоктався, необхідно звернутись до найближчого медичного закладу для видалення кліща.

За відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща одним з наступних методів:
- кліща захоплюють пінцетом якомога ближче до його ротового апарату (під головку) і тримаючи строго перпендикулярно до поверхні укусу, витягують розхитуючи, або вивертаючи навколо осі тіла кліща легкими рухами;
- міцною ниткою перев’язують головну частину кліща і підтягуючи нитку доверху та у боки, витягують зі шкіри;
- ефективний та досить простий метод, особливо у польових умовах, полягає у застосуванні пластикового посуду: у склянці або у пляшці роблять кутовий виріз, який підводять під основу кліща, що присмоктався, після чого кліщ легко видаляється. Пам'ятайте, різкий відрив кліща багаторазово підсилює ризик зараження.

Не слід забувати також і про репеленти — засоби, що відлякують комах та кліщів, які ви можете придбати в аптеках.

Лабораторні дослідження сироватки крові на хворобу Лайма проводять спеціалісти лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» (м. Рівне, вул. Котляревського, 3, тел. (0362) 63-80-41), вартість одного дослідження 306 гривень.

Рекомендують проводити дослідження крові на хворобу Лайма з 10-го дня після присмоктування кліща.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024