стрічка

За круглим столом в Гощі вшанували пам'ять письменника родом із Гощанщини

23 Грудня 2019, 13:25
1350

У Гощі в приміщенні OpenHub на засіданні вшанували пам'ять письменника Антіна Павлюка із Гощанщини.

Про це йдеться на сайті Гощанської селищної ради.

Провели засідання до 120-річчя з Дня народження Антіна Павлюка – поета, прозаїка, перекладача, який народився в селі Рясники (хутір Ліски). Тема заходу «…І малим атомом життя: Антін Павлюк».

Метою круглого столу було відкрити ім’я поета знаного в Україні і Європі для широкого загалу і відповідного вшанування його пам’яті. На засіданні прийняли рекомендації назвати іменем поета топоніми, встановити пам’ятні дошки на освітніх закладах, встановити пам’ятний знак та хрест на зруйнованому хуторі Ліски, запровадити вивчення творчого доробку поета в школах району.

Зустріч підготували й провели Гощанська селищна рада, редакція Гощанської районної газети «Рідний край», Гощанська централізована система публічно-шкільних бібліотек, Гощанський осередок Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка, Гощанське районне літературно-мистецьке об’єднання «Веселка».

Засідання відкрили голова оргкомітету Микола Панчук та заступник голови Гощанської РДА Тарас Гоменюк.

З доповідями виступали:

Юрій Кузьмін – журналіст, відповідальний секретар редакції районної газети «Рідний край», краєзнавець.
Ігор Павлюк – краєзнавець.
Андрій Жив’юк – кандидат історичних наук, професор Міжнародного економіко-гуманітарного університету імені академіка Степана Дем’янчука. Голова Рівненської обласної організації Національної спілки краєзнавців України.
Пилип Павлюк – просвітитель і кооперативний діяч.

Світлана Позіховська – історикиня, директорка Музею книги та друкарства Державного історико-краєзнавчого заповідника м. Острога. Заслужена працівниця культури України.
Валерій Скоцик – директор Гощанської районної гімназії, Відмінник освіти України, історик.





Декламувала вірші поета Алла Машлай – просвітянка, голова районного осередку Союзу українок, лауреатка всеукраїнського конкурсу читців ім. Тараса Шевченка.

Також на заході були місцеві літератори і краєзнавці, керівники навчальних закладів і бібліотек Бабинської ОТГ, учні шкіл. А також науковці і музейники міста Острога, де пройшли юні роки Антіна Павлюка, навчання в Острозькій гімназії.



 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024