стрічка

Що святкуємо та кого вітаємо 14 грудня

14 Грудня 2019, 10:59
713

Доброго ранку, дорогі читачі!

14 грудня День ангела святкують: Дмитро, Наум, Порфирій.

Православна церква 14 грудня вшановує пам’ять святого Наума, який жив в VII столітті на території Галілеї. На Русі його шанували як покровителя грамоти і наук. Практично ніяких відомостей не залишилося про життя цього святого. Однак відомо, що Наум свого часу написав книгу пророцтв, яка вийшла в світ приблизно в 663 році до нашої ери після падіння Фів. Дія книги відбувається в Ніневії – місто-столиці могутньої ассірійської держави. Наум в цій книзі пророкує грішникам суворе, але справедливе покарання за вчинені ними діяння. Дійсно, невдовзі Ніневія була повністю зруйнована і зникла з лиця землі.

Сьогодні - День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС
Відзначається щорічно 14 грудня у день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС. Не є неробочим днем.

День встановлено в Україні «…з метою гідного відзначення мужності, самовідданості і високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та на підтримку ініціативи громадських організацій і Міністерства праці та соціальної політики України…» згідно з Указом Президента України «Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС» від 10 листопада 2006 р. № 945/2006.

Народні прикмети й приказки:
Зимові зірки на небі переливаються – прикмета до того, що варто чекати хуртовини.
Глухо чується собачий гавкіт – до снігопаду
Північний вітер дме – незабаром настануть сильні морози.
Якщо чути глухий собачий гавкіт – чекайте снігопаду.
День видався теплим – зима буде теплою.
Багато снігу – до повені навесні.
Якщо вам присниться в ніч з 13 на 14 грудня сон – згадайте його у найменших деталях, адже він може бути віщим. Вночі мявкатиме кішка – до щастя та добра в будинку.

Визначні події в Україні та світі:
1819 — Алабама стала 22-м штатом США.
1900 — день народження квантової механіки. Макс Планк виступив із доповіддю у Німецькому фізичному товаристві про сформульований ним закон випромінення
1901 — в Лондоні проведено перший турнір з настільного тенісу
1903 — в Кіті Хоук (штат Північна Кароліна), брати Райт зробили першу спробу піднятися в повітря на сконструйованому ними літаку. Однак конструкція впала ще на злеті
1911 — людина вперше підкорила Південний полюс. Експедиція норвежця Руала Амундсена на їздових собаках досягнула точки, де, за розрахунками, повинен був лежати полюс. Через 35 днів тієї ж точки пішки досягнула експедиція Роберта Скотта
1918 — гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь Директорії УНР
1920 — в Севастополі заснували Перший радянський театр ім. А. В. Луначарського
1935 — прем’єрою оперети Й.Штрауса «Летюча миша» у приміщенні колишнього Троїцького народного дому відкрився Київський театр оперети (до 1967 — театр музичної комедії)
1939 — у зв’язку з нападом на Фінляндію СРСР виключений з Ліги Націй
1944 — Президія Верховної Ради РРФСР своїм указом замінила назви 11 районів і відповідних районних центрів Кримської АРСР з кримськотатарських і німецьких на російські
1947 — матчем «Реал» Мадрид — «Белененсеш» Лісабон, який закінчився перемогою господарів з рахунком 3:1, відкритий стадіон «Сантьяго Бернабеу»
1949 — Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю
1950 — було засноване Управління Верховного комісара ООН у справах біженців
1955 — членами ООН стали Народна Республіка Албанія, Австрія, Народна Республіка Болгарія, Камбоджа, Цейлон, Фінляндія, Угорська Народна Республіка, Ірландія, Італія, Йорданія, Лаос, Об’єднане Королівство Лівія, Непал, Португалія, Народна Республіка Румунія та Іспаніська Держава
1958 — третя радянська антарктична експедиція вперше досягла полюса недоступності в Антарктиді (найвіддаленішої від узбережжя материка точки)
1960 — у Парижі було підписано Конвенцію про заснування Організації економічного співробітництва і розвитку (ОЕСР)
1962 — американська автоматична міжпланетна станція «Марінер-2» стала першим апаратом, який долетів до Венери
1989 — Роман Гнатишин призначений генерал-губернатором Канади (склав присягу 29 січня 1990).
1994 — першим досвідом безпосереднього супутникового мовлення з території колишнього СРСР стала експериментальна трансляція з території України Міжнародного «Слов’янського Каналу»
1996 — на 11 тижнів американський хіт-парад очолила пісня Don’t Speak гурту No Doubt, котра протягом місяця вийшла на перші місця в рейтингах всіх англомовних і більшості європейських країн
2004 — на півдні Франції відкрито найвищий міст-віадук Мійо
2008 — 29-річний журналіст єгипетського телеканалу «Аль-Багдадія» Мунтазар Аль Зейді кинув черевики у американського президента Джорджа Буша зі словами «Це тобі мій прощальний поцілунок, собако!»
2009 — в центрі Стокгольма відбувся запуск в експлуатацію першої у світі мобільної мережі на базі технології Long Term Evolution.
 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39