стрічка

Міжнародний день художника: свята й прикмети 8 грудня

08 Грудня 2019, 08:12
Фото ілюстративне 1823
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

Пора перестати чекати несподіваних подарунків від життя, а самому робити життя. – Лев Толстой

День ангела сьогодні відзначають: Ярослав, Олександр, Василь, Віктор, Григорій, Іван, Іларіон, Клавдія, Климент, Кузьма, Микола, Павло, Петро.

8 грудня католицька церква відзначає День непорочного зачаття Діви Марії. 

Відомо, що в стародавній церковній традиції версія про безгрішне зачаття не знайшла підтримки. Але 1476 року свято Непорочного зачаття ввів папа римський Сікст IV. А в 1954 році папа Пій IX офіційно закріпив догмат, що Богородиця позбавлена первородного гріха. Сталося це саме 8 грудня.

Виходячи з цього догмату, Богородиця була єдиною з людей, яка звільнилася від первородного гріха і з моменту зачаття була нездатна чинити погано.

Свята у цей день:
Міжнародний день художника

Цьому святу вже 10 років, і засноване воно було організацією «Мистецтво народів світу». Незважаючи на те, що український День художника відзначається рівно двома місяцями раніше (8 жовтня), свято в грудні – ще одна можливість привітати всіх, хто причетний до світу образотворчого мистецтва.

Свято непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії

День непорочного зачаття Пресвятої Діви Марії, культ якої дуже популярний в католицизмі, – одне з головних свят, присвячених Богородиці.

Традиції в День непорочного зачаття Діви Марії
У календарі католицької церкви 8 грудня – головне свято Богородиці. Цього дня католики збираються в костелах, щоб взяти участь в урочистому богослужінні.

Свято непорочного зачаття відзначають католики всіх країн Східної Європи, а також частково в Німеччині, Австрії, Італії, Іспанії, Швейцарії та Португалії.

За традицією, в День непорочного зачаття Діви Марії починається продаж червоно-зелених квітів, відомих як «Різдвяна свічка», – без них у це свято не обходиться жодна сім’я. Збір від продажу цих квітів йде на добродійність.

У всіх костелах Європи в цей день відбуваються урочисті богослужіння, під час яких виконується гімн Ave, maris stella! («Радуйся, зірка морська!»), який прославляє Богородицю.

В Іспанії, де Свята Діва Марія вважається покровителькою, цей день відзначають як національне свято. По всій країні влаштовують фестивалі та співають гімни.

Народні прикмети:
Якщо сніг йде, то літо дощовим буде.
У мороз на Південному Бузі видно зверху воду – чекай потепління й дощу.
Великі снігові горби з сильним інеєм з промерзлою землею – прикмети до того, що буде хороший урожай.
Ранні півні чути – буде потепління.
У Климів день рано півні заспівали – скоро потеплішає.
На Клима зима клин клином вибиває.
Снігопад 8 грудня – до дощового літа.

Що не можна робити в цей день:
У деяких країнах світу День непорочного зачаття діви Марії є неробочим днем. Так, це Андорра, Аргентина, Австрія, Ватикан, Венесуела, Східний Тимор, Іспанія, Італія, Колумбія, Ліхтенштейн, Макао, Мальта, Монако, Нікарагуа, Парагвай, Перу, Португалія, Сан-Марино, Сейшельські острови, Чилі, Швейцарія (частково ) і Екваторіальна Гвінея.

Цей день в історії:
1609 — в Мілані відкрилася Амброзіанська бібліотека, друга найбільша в Європі публічна бібліотека після Бодлеанської, відкритої в Оксфорді у 1602 році. До Амброзіанської бібліотеки входить також картинна галерея.
1868 — у Львові засноване товариство «Просвіта».
1881 — згорів віденський Рінгтеатр, у якому загинуло близько 850 людей (найжахливіша театральна пожежа у світовій історії)
1941 — США та Велика Британія оголосили війну Японії.
1963 — розпочав свою роботу Український католицький університет імені святого Климента в Римі.
1966 — в Егейському морі затонув грецький пором «Геракліон», здійснюючи черговий рейс з острова Крит. Причиною катастрофи стала вантажівка-рефрижератор, яка зірвалася з кріплення і проламала ворота. Загинули 264 людини.
1980 — кількома пострілами в спину 25-річний Марк Девід Чепмен вбив Джона Леннона, який ввечері повертався з дружиною Йоко Оно додому. Убивця навіть не намагався втекти з місця злочину.
1991 — відбулася зустріч лідерів України, Білорусі та Російської Федерації у Біловезькій Пущі. Зустріч завершилася підписанням Біловезької угоди, що засвідчила юридично факт припинення існування СРСР як держави.
1991 — на позачерговому засіданні уряду Чехо-Словацької Федеративної Республіки прийнято рішення про визнання незалежності України.
2004 — Верховна Рада України проголосувала за «великий пакет» — внесення змін до Конституції в частині місцевого самоврядування та закон «Про особливості застосування закону України «Про вибори Президента України» при переголосуванні повторного голосування у грудні 2004 року».
2010 — із другим запуском SpaceX Falcon 9 та першим — SpaceX Dragon, SpaceX стає першою приватною компанією, якій вдалося успішно запустити, вивести на орбіту та безпечно повернути космічний апарат.
2010 — японський космічний апарат IKAROS із живленням від сонячного вітрила — пролітає повз планету Венера на відстані 80 000 км.
2013 — о 18:00 в Києві під час мітингу на Євромайдані повалено пам’ятник Леніну на Бесарабці.

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
15.04.2024