стрічка

Початок Різдвяного посту: події і свята 28 листопада

28 Листопада 2019, 07:43
Фото ілюстративне 790
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні четвер, 28 листопада. Багато доброго можна зробити, якщо у тебе гарний настрій. – Юрій Нікулін

28 листопада День ангела відзначають Микола, Петро, Григорій, Микита.

Відсьогодні розпочинається Різдвяний (Пилипівській) піст. Він триватиме шість тижнів, до 7 січня – Різдва Христового. Цей піст також називали Малою Чотиридесятницею, оскільки Різдво Христове вважали другим Великоднем, тож витримували перед ним сорокаденний період фізичного й духовного очищення. А ще Церква цього дня вшановує мучеників і сповідників Гурія, Самона і Авіва. Всі ці святі жили в ІІІ-ІV століттях і загинули мученицькою смертю за христову віру.

Народні прикмети:
На Гур’їв день вже сніг лежить – значить, згідно з прикметами, він до самої весни не розтане.
Багато снігу 28 листопада – наступний рік буде врожайним.
Потужний вітер 28 листопада – неспокійна і вітряна погода триватиме до Миколи (19 грудня).
Коні 28 листопада іржуть голосно – хороший знак.
Похмура, але тепла погода обіцяє непогожий травень. Особливо, якщо йде ще й мокрий сніг.
Мороз 28 листопада вдарив – нечиста сила зникне. Якщо викупатися в лазні в цей день – прикмета, що будеш здоровим весь рік.

Народні традиції на Пилипівку:
У час від Пилипівки 28 листопада і до самого Різдва Христового, виконувались різноманітні хатні роботи: білили світлицю (світлицею раніше називали вітальню), вбирали її розписами, діставали зі скрині та вивішували найкращі вишиті рушники, розстеляли килими.

Покуття прикрашали особливо оздобленою запаленою свічкою чи лампадкою. Там же ставили дідуха – найдавніший символ українського Різдва. Дідух – це сніп з колосків жита чи пшениці, з початку чи закінчення жнив. Він зберігався після Різдва аж до весни і потім його замішували до посівного, аби забезпечити багатий врожай на наступний рік. Як відомо, дідуха раніше ставили у кожному домі, а вже пізніше, його почесне місце зайняла новорічна ялинка.

Поки українські родини утримувались постом у їжі, гуляннях та розвагах, їх зігрівав передноворічний настрій, котрий приходив з приготуваннями дому до свят та прикрашанням вітальні. 

Також в цей час вже брались за пошиття костюмів, адже українці старанно готувались до колядування, а приладів для швидкого пошиття костюмів не було. Тож завзяті колядники проводили холодні вечори за пошиттям святкових костюмів, аби похизуватись потім ними під час колядування.

Так і завершувалось, Пилипівським постом та приготуванням до Різдва, річне обрядове коло. А попереду всіх чекало нове, котре починалось із новорічних та різдвяних святкувань.

Події в Україні та світі:
1414 — Арешт богемського реформатора Яна Гуса.
1520 — Перший європеєць Фернан Магеллан проплив із Атлантичного океану в Тихий.
1561 — Оголошено про саморозпуск Ливонського лицарського ордену, землі якого перейшли до Королівства Польського та Великого князівства Литовського
1654 — Почалася героїчна оборона козацької фортеці Буша (на Поділлі) від військ Речі Посполитої (30 листопада оборонці підірвали себе разом з фортецею; цей епізод описаний М. Старицьким у повісті «Оборона Буші»).
1918 — Естонія зазнала військової агресії зі сторони Російської СФРР, почалась Визвольна війна естонського народу (1918–1920).
1921 — Всеукраїнський центральний виконавчий комітет ухвалив постанову про приєднання Української СРР до міжнародної конвенції Червоного Хреста.
1928 — у Одеській окрузі створено першу в СРСР машино-тракторну станцію (МТС) ім. Шевченка- Березівський район.
1943 — У Тегерані відкрилась перша конференція керівників трьох держав антигітлерівської коаліції — Й.Сталіна (СРСР), Ф. Рузвельта (США) і Вінстона Черчілля (Велика Британія).
1970 — італійська ліво-терористична організація «Червоні бригади» провела свою першу операцію — серію вибухів на заводі «Pirelli».
1974 — У нью-йоркському концертному залі «Медісон Сквер Гарден» екс-бітл Джон Леннон виступив зі сцени востаннє.
1983 — Вперше за історію американських космічних польотів у складі американського екіпажу був іноземний громадянин — західнонімецький фізик Ульф Мербольд (був на борту космічного корабля «Спейс Шаттл-9 Колумбія-6»)
1989 — Рада Міністрів СРСР утворила державну комісію з питань кримськотатарського народу
1994 — Перша спроба федеральних сил Росії штурмувати столицю Чеченської Республіки Ічкерія — місто Грозний під час Першої Чеченської війни.
2000 — Початок касетного скандалу в Україні. Олександр Мороз оприлюднив аудіокасети з записами розмов у кабінеті Л. Кучми стосовно вбивства Георгія Гонгадзе
2006 — Верховна Рада України, визнала Голодомор актом геноциду проти українського народу.
2007 — крокодила Годзіллу, який у травні втік у Маріуполі з пересувного зоопарку і якого протягом півроку марно шукали працівники МНС, спіймали робітники у відстійнику Маріупольської ТЕЦ. 30 листопада Годзілла помер у пожежній частині, де його тримали до прибуття господаря. У місті йому збудовано пам’ятник.
 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024