стрічка

День синоптиків України: події і свята 19 листопада

19 Листопада 2019, 07:46
Фото ілюстративне 759
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі вівторок,19 листопада. У кожного з нас є своя машина часу: спогади, що повертають нас у минуле, і мрії, які переносять нас у майбутнє. – Герберт Уеллс

19 листопада День ангела відзначають Ніна, Олександра, Анатолій, Арсеній, Василь, Віктор, Гаврило, Герман, Клавдія, Микита, Микола, Павло, Серафима.

Сьогодні – Міжнародний чоловічий день

Щорічно 19 листопада весь світ відзначає Міжнародний чоловічий день (International men’s Day, IMD). Вперше дату відсвяткували в 1999 році.

Ініціатором сучасного Міжнародного чоловічого дня був доктор Джероме Тілуксінгх з університету Вест-Індії. На його переконання, це свято підкреслить позитивну роль чоловіків у сім’ї та суспільстві. Датою його проведення доктор Тілуксінгх вибрав 19 листопада — день народження власного батька, який, як вважає Джероме, був чудовим прикладом для наслідування. 

День синоптиків України

Щороку в цей день працівники української гідрометеорологічної служби відзначають своє професійне свято, встановлене Указом президента України №208/2003 від 11 березня 2003 року. Державна гідрометеорологічна служба, яка функціює в системі ДСНС, відіграє важливу роль в отриманні даних про поточні та очікувані погодні умови в нашій країні. Так, синоптики регулярно збирають і обробляють дані про сучасний клімат, його можливі коливання та зміни в майбутньому, прогнозування та попередження стихійних явищ. 
 

Народні прикмети:
Лід промерзає купою на річці – наступного року хліба багато буде.
Гладкий лід 19 листопада – буде багатий урожай.
Снігопад 19 листопада – зима теж буде сніжною.
Безвітряна погода 19 листопада – скоро морози будуть.
У коней хороший апетит – взимку вони не будуть страждати від хвороб.
Корова багато молока дає – можна сподіватися на хороші надої навіть взимку.
Червона зоря – буде дощ або сніг. Якщо її видно ввечері, то наступного дня буде хмарно з проясненнями.
Багато зірок видно на небі – прикмета, що будуть холоди. А якщо зірок практично не видно, то наступного дня можливі снігопади.
Гуси купаються у воді – чекай відлиги.
Зграї ворон і галок кружляють у небі – буде снігопад.

Події в цей день:
1190 — заснований Тевтонський орден.
1626 — У Немирові засновано церковне братство і школу при ньому.
1891 — У Німецькій імперії продали першу іграшкову залізницю.
1916 — імператор Австро-Угорщини Франц Йосиф I надав автономію Східній Галичині.
1917 — втеча генералів Корнілова, Денікіна і Лукомського на Дон з Биховської в’язниці.
1919 — Сенат США проголосував проти ратифікації Версальського мирного договору, внаслідок чого США вимушені були вийти з Ліги Націй.
1921 — декретом Ради Народних Комісарів УСРР був створений Укрмет — центральна метеорологічна служба республіки. Цей день відзначається як День працівників гідрометеорологічної служби України.
1942 — почався контрнаступ радянських військ під Сталінградом (операція «Уран»).
1969 — бразильський футболіст Пеле забив свій 1000-й гол на своєму 909-му матчі.
1978 — в результаті масового самогубства членів секти «Народний Храм», керованою Джимом Джонсом, в Гаяні загинули 911 людей.
1989 — З цвинтаря концтабору біля с. Кучине Пермської області Російської РФСР, на Байковому кладовищі Києва перепоховано тлінні рештки членів Української Гельсінської групи: Василя Стуса, Юрія Литвина, Олекси Тихого.
1997 — почалася експедиція міжнародного екіпажу на борту американського космічного човна багаторазового використання «Колумбія», у якій разом із космонавтами з США та Японії брав участь перший космонавт незалежної України Леонід Каденюк.
2004 — у «Будинку із химерами» архітектора Владислава Городецького, що на вулиці Банковій у Києві, урочисто відкрили музейно-культурний центр «Шедеври мистецтва України».
2005 — Сенат США підтримав законопроект про скасування торговельних обмежень щодо України, відомих як поправка Джексона – Вейніка.
2012 — в Україні набув чинності новий Кримінально-процесуальний кодекс.Пельо.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024