стрічка

Свята, іменини та дати 17 листопада: День студента

17 Листопада 2019, 09:26
760

Доброго ранку, дорогі читачі!

Редакція Район.Гоща вітає студентів з їх святом!

Свої іменини сьогодні святкують: Оникій, Єрм (Ермій, Ермей), Іван, Клементина, Меркурій, Никандр, Порфирій, Симон, Федір.

Міжнародний день студентів: цей день відзначають щороку 17 листопада, а заснували його ще в 1941 році під час міжнародної зустрічі студентів з тих країн, які боролися проти фашизму. Але вперше цей день відзначили в 1946 році. Дату встановили на честь чеських студентів-патріотів.

Зазвичай студентські свята асоціюються у людей з романтикою, молодістю і веселощами, але історія цього свята трагічна. 28.10.1939 в окупованій фашистами Чехословаччині, празькі студенти і їх викладачі вийшли на демонстрацію, щоб відзначити річницю утворення Чехословацької держави.

Окупанти розігнали їх і застрелили студента Яна Оплетала, який навчався на медика. Його похорони теж в підсумку переросли в протест. 17 листопада студентські гуртожитки були оточені.Тоді заарештували понад 1200 студентів і забрали їх в концтабір Заксенхаузен, 9-х стратили без суду, Гітлер віддав наказ закрити всі вузи до закінчення війни.

Міжнародний день недоношених дітей: в 2009 році з ініціативи Європейського фонду по догляду за новонародженим заснували це свято. Щороку на землі народжується 15 млн недоношених дітей, тобто приблизно кожна 10-та дитина. У перший раз відзначили свято в 2009 році. Тоді профессорои кліннікі університету у Відні на площі Святого Михайла запустили 500 білих куль, за кількістю недоношених, що народилися у Відні за той рік.

Ярема - сиди вдома: в цей день відзначається пам'ять двох священномучеників - Нікандра, єпископа Мирського, і пресвітера Ермея. На Русі вірили, що потрібно не виходити сьогодні з дому, навіть на подвір'я, щоб не зіткнутися з нечистю і не потрапити в неприємності. Злі духи в цей день намагаються потрапити в хату і поцупити розпечене вугілля із печі. Тому ні вогонь, нічого іншого сьогодні сусідам не давали, щоб дім не покинуло щастя.

Цей день в історії:

 

1663 — Було сформовані на підписані «Батуринські статті». Внаслідок статей гетьманська влада у Україні значно обмежувалась на користь російського царя.

1800 — Столицею Сполучених Штатів Америки став Вашингтон.

1804 — Рік заснування університету в місті Харків.

1852 – Кінець історії комуністичної партії у Прусїї, на чолі якої стяв Карл Маркс.

1869 — Церемонія відкриття Суецького каналу, що з'єднує Середземне та Червоне моря.

1913 — Через Панамський канал проходить перше судно.

1933 — Правління США оголошує про визнання СPСР як дружньої країни та відновлює з ним торгівельні відносини.

1939 — подія, наслідком якої в Україні започатковано святкування дня студента. У Празі тисячі студентів разом з викладачами вийшли на вулиці міста з протестом проти окупації нацистами. Майже всі учасники мітингу були розстріляні або відправлені в концтабори.

1953 — Перша екскурсія в мавзолей, де покояться тіла Леніна та Сталіна.

1959 — Південноафриканська компанія «Де Бірс», починає процес виготовлення штучних діамантів.

1966 — Відбувся найбільший метеоритний дощ. Метеори групи Леонідів можна було спостерігати в східній частині СPСР та західній частині Північної Америки.

1967 — Рік виходу чергового шедевру групи «Бітлз». Саме тоді ансамбль закінчив роботу над альбомом «Magical Mystery Tour».

1969 — В Гельсінкі (Швеція) починаються радянський-американські переговори щодо обмеження стратегічних озброєнь обох країн.

1971 — Відбувся військовий переворот в Північній Ірландії.

1989 – 50-річчя з дня розстрілу студентів на демонстрації проти нацистів в Празі. Студенти знову вийшли на вулицю з метою вшанувати пам'ять загиблих, але демонстрація була розігнана поліцією. Власне, це послужило початком «Оксамитовій революції» в Чехословаччині.

2001 — Колишній президент Афганістану Бурхануддін Раббані повернувся до кабула через п'ять років після того, як був зміщений рухом «Талібан».

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024