стрічка

Всесвітній день доброти: події і свята 13 листопада

13 Листопада 2019, 10:02
Фото ілюстративне 1272
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

На календарі середа,13 листопада. Секрет щасливого життя – бути вдячним тим, хто поруч. І разом йти до висот.

13 листопада День ангела відзначають Абрам, Артем, Василь, Герман, Дем'ян (Даміан), Євстахій (Стахій, Стах), Кузьма (Косма), Никодим, Микола, Роман, Сава, Спиридон (Свирид), Степан (Стефан), Трохим, Федір.

Сьогодні – Всесвітній день доброти:

У багатьох країнах святкування цього дня вже стало дуже доброю традицією. У Токіо в 1998 році пройшла перша конференція Всесвітнього руху доброти, в якій взяли участь представники Великобританії, США, Австралії, Японії, Таїланду, Канади і Сінгапуру. Це свято стало приводом згадати про прекрасну людську якість доброти і об’єднати подібні рухи у всіх країнах в один, щоб показати наскільки не складно творити добро, і яка колосальна віддача від таких вчинків. Також день повинен посприяти об’єднанню націй з різними мовами і культурами. Тільки з добрими вчинками можна отримати потрібну єдність і взаєморозуміння зі збереження самобутності і унікальності.

Міжнародний день сліпих

У цей день ще в 1745 році народився Валентин Гаюї, він був педагогом і заснував в Петербурзі і Парижі школи і підприємства для сліпих. Дату вирішили заснувати Всесвітня організація охорони здоров’я, щоб привернути більше уваги до людей, які втратили зір. До 18-го століття в світі не було жодного навчального закладу для сліпих. А Гаюї створив спосіб навчання з придуманим шрифтом. Він відкрив першу таку школу в своєму ж будинку, витратив тільки свої особисті гроші і назвав школу «Майстерня трудящих сліпих». Його першим учнем був хлопчик, якого він підібрав на церковній паперті, а потім в школі почали вчитися ще 11 безпритульних.

Народні прикмети на 13 листопада:

  1. Ясна і сонячна погода в цей день — до сильного поривчастому вітру.
  2. Горобці голосно цвірінькають — до тепла. Не чути гороб'ячого цвірінькання — скоро настануть стійкі холоди.
  3. З'їсти в цей день блюдо з курятини — на щастя.
  4. 13 листопада ґудзик втратити — значить, хтось вас наврочив.
  5. Що в цей день наснилося, то збудеться рівно через 9 днів. Особливо сприятливі сни в ніч на 13 листопада в іменинників, а також в тому випадку, якщо ця дата випадає на понеділок.
  6. Хто в цей день не виспиться як слід, довго не проживе.

Цей день в історії:

  • 1851 — уведена в дію Миколаївська залізниця
  • 1918 — Уряд Гетьмана Павла Скоропадського звільняє з в'язниці Симона Петлюру, який одразу поїхав у Білу Церкву організовувати повстання
  • 1918 — Розпочалося таємне засідання Української національної спілки, на якому створено Директорію УНР — найвищий орган державної влади
  • 1918 — У Львові Українська національна рада ухвалила тимчасовий основний закон, яким проголошено Західноукраїнську Народну Республіку
  • 1956 — Стала до ладу найбільша в Європі нова мартенівська піч № 8 на металургійному заводі ім. Ворошилова у Ворошиловську
  • 1971 — виведений на орбіту навколо Марса перший міжпланетний космічний апарат, перший штучний супутник Марса («Марінер-9», США)
  • 1980 — американський космічний апарат «Вояджер-1» передав на Землю перші фотографії Сатурна великим планом
  • 1997 — відбулося перше в історії засідання Центральної виборчої комісії України (цей день вважають датою створення ЦВК України)
  • 2007 — Європарламент дав згоду на набуття чинності угод Євросоюзу з Україною про спрощення візового режиму та реадмісію.
  • 2015 — Терористичні акти в Парижі 13 листопада 2015
  • 2015 — Міжнародна асоціація легкоатлетичних федерацій дискваліфікувала Росію — зупинила участь Всеросійської федерації легкої атлетики у всіх міжнародних змаганнях на невизначений час через систематичні зловживання допінгом.
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024