стрічка

Свята, іменини, народні прикмети 18 вересня

18 Вересня 2019, 10:00
Свята, іменини, народні прикмети 18 вересня 742
Свята, іменини, народні прикмети 18 вересня

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні, 18 вересня іменини святкують: Авдей (Авдий), Авідьі, Опанас, Веве, Гліб, Давид, Денис, Еввентій (ювентіні), Єлизавета, Захар, Іраїда, Максим, медимнов, Петро, Раїса, Сарва, Урван, Федір, Фівея.

У православному календарі це день пам'яті пророка Захарії і святої Єлисавети. Інші назви свята: «День Захарії і Єлизавети», «Кумоха осіння», «Вигнання Кумахи». 18 вересня гнали з села Кумоху. День вважався щасливим для пророкувань.

Єлисавета передбачила Марії народження Спасителя. Тому у цей день часто ворожили, особливо на судженого. Захарія і Єлисавету просять зачати дитину і народити здорову. Будинок обов'язково сильно прибирали, а потім йшли в лазню і парилися березовими віниками. Вважається, що це допоможе отримати здоров'я на весь рік. Але прати не можна, можна накликати хворобу. Важливі справи теж краще не робити, їх краще відкласти на потім.

Цей день в історії:

 

96 - в результаті змови гине імператор Доміциан, новим римським імператором став Марк Кокцей Нерва (засновник династії Антонінів і перший з "П'яти хороших імператорів").

1698 - таємничий в'язень, відомий як "Залізна маска" переведений у Бастилію (багато хто вважає що під маскою був брат-близнюк Людовика XIV, є також думка що це був генерал Вів'єн де Булонд, покрили ганьбою себе і французьку армію під час Дев'ятирічної війни).

1793 - Джордж Вашингтон, будучи Президентом США, заклав перший камінь в підставу Капітолію (місцеперебування Конгресу США).

1947 - у США утворена секретна служба при федеральному уряді - ЦРУ.

1965 - державним заповідником став острів Хортиця (найбільший острів на Дніпрі).

1976 - в Китаї пройшли похорони "великого крмчего" Мао Цзедуна.

1980 - у космос відправився перший кубинець (запуск з Байконуру Союз-38).

1981 - польське керівництво отримало попередження з боку Москви про те що в країні ростуть антирадянські настрої.

1990 - російський письменник А. І. Солженіцин опублікував статтю "Як нам облаштувати Росію?" в "Комсомольській правді".

1998 - заснована ICANN (міжнародна організація створена за участю уряду США, займається врегулюванням питань пов'язаних з доменними іменами, IP-адресами та інтернетом в цілому).
 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024