стрічка

Свята, іменини, народні прикмети 16 вересня

16 Вересня 2019, 09:52
Свята, іменини, народні прикмети 16 вересня 928
Свята, іменини, народні прикмети 16 вересня

Доброго ранку, дорогі читачі!

У понеділок, 16 вересня свої іменини відзначають: Олексій, Андрій, Василь, Василина, Володимир, Домна, Юхим, Іван, Ілля, Костянтин, Михайло, Микола, Петро, Пімен, Роман, Сергій, Пилип.

Щорічно в цей день православні віруючі вшановують пам'ять святої Домни Никомідійської. У народі цей день називають "Домна Доброрідна".

Ідоложриця на ім'я Домна жила у найстрашніші часи для християн, коли правили Максиміан і Діоклітіан. Одного разу язичниця ознайомилася з працями апостолів і раптово змінила віросповідання. Тоді вона прикинулася божевільною і втекла з палацу.

Цей день в історії: 

 

1492 - Христофор Колумб відкрив Саргасове море (португальці за велику кількість водоростей називали Саргасове море "морем виноградних лоз").

1658 - український гетьман Іван Виговський уклав союз з Річчю Посполитою - Гадяцький трактат, за нього українські землі входили до складу Польщі у вигляді "Великого Князівства Руського".

1821 - Російська імперія підтвердила свої виняткові права на Аляску (пізніше Сполучені Штати Америки викупили ці землі за 7,2 мільйонів доларів золотом, слід визнати, що ця сама невигідна угода в історії Росії).

1918 - більшовики заснували Орден Червоного Прапора (заснований для нагородження за особливу хоробрість, самовідданість і мужність, проявлені при захисті соціалістичної Вітчизни).

1965 - в СРСР "підредагували" Кримінальний кодекс, щоб легше було виносити обвинувачувальні вироки щодо дисидентів.

1975 - Папуа - Нова Гвінея (держава в Океанії) оголосила незалежність від Австралії.

1983 - відомий актор, містер "Hasta la vista, baby" Арнольд Шварценеггер отримав американське громадянство.

1987 - озоновий шар Землі взято під захист - підписано Монреальський протокол (країни-учасниці зобов'язалися вжити заходів щодо зняття з виробництва деяких хімічних речовин, через які руйнується озоновий шар).

1992 - "Чорна середа" для англійського Центрального Банку (цього дня почалося стрімке здешевлення фунта стерлінга відносно німецької марки і американського долара).

2000 - український опозиційний журналіст Георгій Гонгадзе був останній раз побачен живим.
 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39