стрічка

Минуло 90 років від дня народження відомої гощанки Анни Валентинович

15 Серпня 2019, 09:50
1455

Уродженку села Садове Гощанського району Анну Валентинович у світі називають матір'ю польської «Солідарності». 

У середу, 14 серпня, видатна українка відзначала б 90 річний ювілей. Про йе на своїй сторінці у Facebook пише журналістка Валентина Романюк.



«Це - краєвид села Садове, саме того кутка, де в далекому 1929-му році, коли ще село називалося Сінним, побачила світ майбутня Героїня Польщі. Йдеться про легендарну Анну Валентинович (Любчик), яка сьогодні могла б відзначати своє 90-ліття, однак котра 9 років тому загинула в авіакатастрофі під Смоленськом – разом із усіма його пасажирами на чолі з польським президентом Лехом Качинським. Коли польський Сейм ухвалив рішення про відзначення Року Анни Валентинович – координаційна рада громадських організацій Рівненщини на чолі з Володимиром Мусієм звернулася до обласної ради і облержадміністрації з пропозиціями щодо вшанування пам’яті видатної землячки на теренах нашого краю. Згодом прийшла відповідь на кшталт "то робіть собі", а один із шановних заступників голови облради зауважив: "Ви ж знаєте: наші пріоритети - національні"… Валентинович і справді виборювала свободу від комунізму не для України, а для Польщі. Як Костюшко боровся за свободу Франції, а поляк Липинський всім серцем прагнув і домагався своїми ділами суверенної України. Валентинович – людина світу. Про неї знає Європа, Америка, Японія… А чи знаєте ви, її земляки?

Сподіваюся, до кінця нинішнього року буде зреалізована хоча б частина з накреслених пропозицій– названі вулиці, створена музейна експозиція, проведені тематичні уроки в школах... І виданий переклад її власної книги, в якій описані складні перипетії, через які пройшла Польща на шляху до європейської демократії - книга, зміст якої змушує наводити паралелі із внутрішніми проблемами української політики. Політики й політикуми у пострадянській Україні і радянозалежній до 1989 року Польщі надто вже схожі. Можливо, тоді я більше не чутиму від колег, що відкриття меморіальної дошки на малій батьківщині української матері польської «Солідарності» (що було співмірним з офіційним визнанням польською владою українського походження своєї героїні) – то дрібно для центральних телеканалів. Знаєте, коли на кошти, зібрані активістами на чолі з Ганною Валентинович на спорудження пам’ятника замордованому польськими есбістами легендарному священику-патріотові Єжи Попелушкові, відкривали пам’ятник – про це написала лише єдина газета. Нині усім решті соромно, бо про непохитне, безстрашне служіння отця Єжи – не владі, а людям – ходять легенди, а сам отець канонізований католицькою церквою.

Минулоріч тут, на малій і великій батьківщині Ганни Любчик-Валентинович побували польські журналісти, котрі, як мені здається, вже не піддаватимуть сумніву українське походження матері Солідарності – Анни Валентинович. Підтвердженням цьому також є відкриття у березні нинішнього року меморіальної дошки героїні Польщі з українським корінням на її малій батьківщині – в селі Садове Гощанського району Рівненщини», - йдеться у дописі. 

Читайте також: Як гощанка допомогла зруйнувати комуністичний режим у Польщі


 

Коментар
17/04/2024 Вівторок
16.04.2024