стрічка

Свята, іменини, народні прикмети 25 травня

25 Червня 2019, 08:00
Фото ілюстративне 860
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні вівторок, 25 червня.

Проти течії пливти не легко. І проти вітру злетіти подужає не кожен. Не забувайте, що випробування гартують духу й  тіло. Нехай у вас буде досить сили пливти проти течі! 

День ангела відзначають Авксентій, Андрій, Ганна, Арсеній (Арсентій), Вассіан, Гвідон, Зенон, Іван, Іона, Іраклемон (Іракламвон), Онуфрій (Онуфрій), Пафнутій, Петро, Степан, Тимофій, Феофан, Феофіл, Юліан.

Сьогодні в Україні відзначають День митника. День митної служби України відзначається щорічно 25 червня в день ухвалення Верховною Радою України у 1991 році Закону про митну справу в Україні. Відповідний Указ Президента України про празднечні і пам’ятні дати № 353/92 був підписаний 22 червня 1992 року, свято носить назву «День митної служби України».

Крім того, нині День дружби та єднання слов’ян. 25 червня слов’яни всього світу, а їх близько 270 мільйонів, відзначають День дружби і єднання слов’ян. Найбільш широко ця дата колись відзначалася трьома країнами - Росією, Україною і Республікою Білорусь. Як тиражувалося в офіційних привітаннях глав цих держав - це народне свято, що йде від загального коріння, культурних традицій і звичаїв.

Ще сьогодні Міжнародний день моряка. Офіційне рішення про святкування «Дня моряка», який відзначається 25-го червня, було прийнято за сприяння Держав-членів Міжнародної морської організації, що входять до Організації Об’єднаних Націй у 2010-му році. Документ STCW/CONF.2/DC.4.

У православній церкві 25 червня відзначається день Онуфрія Великого, який також відомий як Петро Афонський, який жив у IV столітті. Більше 53 років Петро провів на священній горі Афон, після чого прийняв постриг і помер в молитві. В Ефіопській церкві поминають Клавдію Прокулу разом з її чоловіком Понтієм Пілатом.

Народні прикмети на 25 червня

  1. Багато роси - прикмета того, що буде хороший урожай.
  2. Врожайне літо віщує холодну зиму.
  3. Дощове літо гірше осені.
  4. Яке літо – таке й сіно.
  5. Якщо півень влітку заспівав раніше дев'яти годин вечора – до дощу.

Цей день в історії

  • 1439 — Базельський собор оголосив римського папу Євгенія IV єретиком і позбавив його влади.
  • 1530 — Зі схвалення Мартина Лютера його найближчий сподвижник Філіп Меланхтон в Аугсбурзькому рейхстагу виклав основи лютеранства в 28 статтях на німецькій і латинській мовах. Назване «Аугсбурзьке сповідання», воно встановлювало обрядову сторону лютеранства, принцип підпорядкування церкви державі і відображало прагнення вождів лютеранства до компромісу з католицизмом. Імператор Карл V відхилив його, зажадавши повернення реформаторів в лоно католицької церкви, що привело до довгих років боротьби між католицькими і протестантськими князями Священної Римської імперії.
  • 1580 — Опублікована «Книга згоди», в якій були викладені основи лютеранства.
  • 1783 — Французький хімік Антуан Лоран Лавуазьє повідомив на засіданні Паризької академії наук, що вода — це сполука водню і кисню.
  • 1857 — Вийшла друком збірка віршів французького поета Шарля Бодлера «Квіти зла».
  • 1863 — сьоґун Токуґава Іемоті наказав вигнати з Японії всіх іноземців.
  • 1872 — В Німецькій імперії заборонена діяльність Ордена єзуїтів.
  • 1878 — Почався Берлінський конгрес, що підтвердив незалежність Князівства Чорногорія, Князівства Сербія і Румунії.
  • 1950 — армія Північної Кореї напала на Південну Корею. Почалася Корейська Війна.
  • 1953 — арешт Лаврентія Берії на засіданні Політбюро ЦК КПРС.
  • 1957 — створили іграшку «літаюча тарілка».
  • 1974 — запуск радянської орбітальної космічної станції «Салют-3».
  • 1991 — Словенія і Хорватія проголосили незалежність від Соціалістичної Федеративної Республіки Югославія.
  • 1991 — Прийнятий Закон України «Про митну справу в Україні».
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024