стрічка

У Гощі учасники АТО здали екзамен із лозоплетіння

05 Червня 2019, 17:35
1475 Джерело: www.facebook.com

Стародавньому ремеслу у Гощанському навчальному відділення безробітних навчають близько 8 місяців, слухачі вивчають повний професійний курс – від заготівлі матеріалу, процесу варіння, шкурення, висушування, відбору лози до плетіння, покриття захисними матеріалами та оздоблення.

Саме ці професійні вміння та свої авторські вироби 3 червня демонстрували слухачі на державній кваліфікаційній атестації у Гощанському відділенні РЦПТО. Роботи майстрів оцінювали члени державної кваліфікаційної комісії, представники навчального закладу і роботодавців.
Майстер виробничого навчання, досвідчена та закохана у професію Валентина Голуб задоволена групою:

«Слухачі досягли своєї мрії, продемонстрували вагомі результати роботи, вдихнули особливе тепло і щиру любов у свої унікальні вироби». 


Направлені на навчання Корецькою районною філією РОЦЗ безробітні Марія Одинець та Оксана Петрова поділилися, що шукали, а згодом таки обрали нову цікаву професію, опанували омріяну справу і тепер займатимуться плетінням професійно, даруючи радість покупцям, покращуючи власний добробут. Вироби слухачок – стилізована лялька для оформлення інтер’єру, корзинки для квітів і солодощів - відразу привертають увагу, адже зроблені якісно і добротно. Саме ці та нові вироби випускниці планують пропонувати покупцям.
Слухачка Ольга Овчаренко до Гощі приїхала із Полтавщини. Навчалася за направленням Миргородської міськрайонної філії ПОЦЗ. Її особливий погляд на творчість та висока майстерність відображені у виробах: крислатий дамський капелюх, чудова хлібниця та крісло з косою стануть бажаними в сучасних помешканнях. 
Як розповіла Валентина Голуб, у групі відмінно проявили себе і Сергій Чумак та Валентина Продай із Гощанщини. Арсенал майстрів-початківців – корзина велика для білизни, меблі, плетений слоник, комбіноване бісером оздоблення для посуду … Гощанці налаштовані на самостійну активну роботу та очікують вдячних замовників. 
Серед майбутніх майстрів – демобілізовані учасники АТО Сергій Чумак та Сергій Коробчук. Обоє з Гощанщини. Чоловіки втішаються новими мирними навичками, у планах – розвивати власну справу, здобувати симпатії клієнтів та вдосконалювати майстерність.
А слухачка Таїсія Мовчанюк на ДКА представила оригінальну подарункову корзину та зручний столик.
Важливо, що слухачі під час навчання у Гощі набули необхідних професійних навичок як на 3 кваліфікаційний розряд (а це – художні вироби з лози, підставки, хлібниці, панно, квіти, корзинки для обрядів, корзини на двох обручах, вази, кошики…), так і на 4 (табурети, підставки, столи, стільці, крісла-качалки…). Валентина Голуб наголошує, що необхідно вчасно зібрати, підготувати та правильно зберегти лозу: «Починаючи з вересня варимо, сушимо, відбираємо на деталі, і так - по травень. На одну корзинку необхідно заготувати біля 280 лозових прутиків! А на хлібницю йде до 56-ти коротких». Додамо, окрім, суто технологічних процесів, кожен майстер знає свою, унікальну мову, якою розмовляє з лозою, чує її та розуміє.
Після заготівлі природного матеріалу слухачі працювали у класі-майстерні, де обробляли, висушували, зберігали лозу. У кабінеті технологій виготовляли художні вироби, монтували меблі. 
Із успішним завершенням навчання та феєричною лозовою експозицією слухачів привітала заступник директора РЦПТО ДСЗ Руслана Бодренко. Вона наголосила, що професія «Виробник художніх виробів з лози» - одна з тих, якими пишається наша держава, які прославляють Україну, підкреслюючи її неповторність, талант, бережне ставлення до традицій, які надихають та дозволяють створювати особливий затишок і комфорт в оселях і втіху для душі. Випускники отримали свідоцтва державного зразка.
До слів привітання приєдналися і присутні на ДКА завідувач Гощанського навчального відділення Микола Корчевний, представник районної служби зайнятості Володимир Бандура, представник роботодавця Ольга Подмока.




 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024