стрічка

Штрафуватимуть власників нерозмитнених «євроблях»

09 Травня 2019, 09:30
Фото ілюстративне 784
Фото ілюстративне

З 24 травня поліція почне зупиняти, штрафувати та відправляти нерозмитнені авто на штраф-майданчики.

За офіційними даними Державної фіскальної служби, станом на листопад минулого року в Україні перебувало близько 640 тисяч нерозмитнених авто на єврономерах. За неофіційною статистикою, в країну завезли понад 2 мільйони нелегальних авто. 8 листопада минулого року Верховна Рада ухвалила закони про розмитнення авто на єврономерах. Українцям дали півроку на легалізацію своїх автомобілів. Перші три місяці власники могли розмитнити авто із 50% знижкою. Як свідчить статистика, з листопада по лютий українці оформили 218 тисяч транспортних засобів і сплатили до бюджету 13,6 мільярда гривень. Найбільше автомобілів оформили на Київській митниці – понад 20 тисяч, на Волинській – 15 тисяч, на Закарпатській, Львівській та Чернівецькій – приблизно по 10 тисяч авто. Розмитнювали як старі та дешеві автомобілі, так і преміальні авто. Найдорожчою розмитненою машиною став Porsсhe 911 Turbo S 2013 року вартістю 83 тисячі доларів, за яку власник сплатив 766 тисяч гривень податків. Пільговий період закінчився 22 лютого. З цього моменту і до 23 травня розмитнити машину можна, сплативши повну вартість акцизу.

А уже наприкінці травня запрацюють «каральні» норми прийнятих законів. Поліція буде зобов'язана зупиняти авто, які порушили термін транзиту. Отримувати інформацію про такі транспортні засоби правоохоронці зможуть із митних баз, до яких вони отримали доступ з 1 травня. Якщо водія зупинять за кермом нерозмитненого авто, то штраф становитиме 8,5 тисяч гривень. Другий раз за таке ж порушення доведеться заплатити вже 17 тисяч гривень, крім цього, можуть позбавити водійських прав на рік. За прострочення дозволеного періоду більше ніж на 30 днів доведеться заплатити 170 тисяч гривень. Рішення про штраф ухвалюють митні органи, вони ж можуть замінити штраф на конфіскацію.

Аби уникнути таких санкцій, тим, хто не захотів легалізувати свій автомобіль, доведеться або вивезти його за межі України, або здати на запчастини.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024