стрічка

До домашніх насильників застосовуватимуть припис

25 Квітня 2019, 10:00
Фото ілюстративне 1152
Фото ілюстративне

Відповідно до Закону України “ Про запобігання та протидію домашньому насильству ”, у разі вчинення особою домашнього насильства відносно членів сім’ї та інших родичів або осіб які спільно проживають, до такої особи може бути застосовано такий захід впливу як обмежувальний припис.

Згідно вказаного Закону, домашнє насильство - це діяння (дії або бездіяльність) фізичного, сексуального, психологічного або економічного насильства, що вчиняються в сім’ї чи в межах місця проживання або між родичами, або між колишнім чи теперішнім подружжям, або між іншими особами, які спільно проживають (проживали) однією сім’єю, але не перебувають (не перебували) у родинних відносинах чи у шлюбі між собою, незалежно від того, чи проживає (проживала) особа, яка вчинила домашнє насильство, у тому самому місці, що й постраждала особа, а також погрози вчинення таких діянь, повідомляють у Гощанській РДА.

Кривдником вважається особа, яка безпосередньо вчиняє домашнє насильство.

Видача обмежувального припису є заходом впливу на кривдника, який може вживатися лише в інтересах постраждалих осіб та у разі настання певних факторів і ризиків. Згідно з п.7 ч.1 ст.1 Закону України “ Про запобігання та протидію домашньому насильству”обмежувальний припис стосовно кривдника – це встановлений у судовому порядку захід тимчасового обмеження прав чи покладення обов’язків на особу, яка вчинила домашнє насильство, спрямований на забезпечення безпеки постраждалої особи.

Частиною 3 ст. 26 цього Закону передбачено, що рішення про видачу обмежувального припису або про відмову у видачі обмежувального припису приймається на підставі оцінки ризиків.

У п. 9 ч. 1 ст. 1 згаданого Закону оцінка ризиків – це оцінювання вірогідності продовження чи повторного вчинення домашнього насильства, настання тяжких або особливо тяжких наслідків його вчинення, а також смерті постраждалої особи.

Статтею 26 Закону України “Про запобігання та протидію домашньому насильству”  вичерпно встановлено такі заходи тимчасового обмеження прав кривдника або покладення на нього обов’язків, а саме : 1) заборона перебувати в місці спільного проживання (перебування) з постраждалою особою; 2) усунення перешкод у користуванні майном, що є об’єктом права спільної сумісної власності або особистою приватною власністю постраждалої особи; 3) обмеження спілкування з постраждалою дитиною; 4) заборона наближатися на визначену відстань до місця проживання (перебування), навчання, роботи, інших місць частого відвідування постраждалою особою; 5) заборона особисто і через третіх осіб розшукувати постраждалу особу, якщо вона за власним бажанням перебуває у місці, невідомому кривднику, переслідувати її та в будь-який спосіб спілкуватися з нею; 6) заборона вести листування, телефонні переговори з постраждалою особою або контактувати з нею через інші засоби зв’язку особисто і через третіх осіб. До особи одночасно може застосовуватися як один вищевказаний захід впливу, так і декілька одночасно.

Заява про видачу обмежувального припису подається до суду за місцем проживання (перебування) постраждалої особи, а якщо зазначена особа перебуває у закладі, що належить до загальних чи спеціалізованих служб підтримки постраждалих осіб, - за місцем знаходження цього закладу, в порядку окремого провадження, згідно статті 350-1 Цивільного процесуального кодексу України.

Суд таку заяву зобов’язаний розглянути не пізніше 72 годин після надходження заяви до суду. Судові витрати, пов’язані з розглядом справи про видачу обмежувального припису, відносяться на рахунок держави.

Виходячи зі змісту вказаних норм, суди під час розгляду такої заяви мають надавати оцінку всім обставинам та доказам у справі, вирішувати питання про дотримання прав та інтересів дітей і батьків, а також забезпечити недопущення необґрунтованого обмеження одного із батьків у реалізації своїх прав стосовно дітей у разі безпідставності та недоведеності вимог заяви іншого з батьків.

Під час розгляду питання про наявність підстав для видачі обмежувального припису суди мають встановлювати, яким формам домашнього насильства піддавався заявник, та оцінювати ризики продовження в майбутньому домашнього насильства у будь-якому його прояві.

За додатковою інформацією звертайтесь в Гощанське бюро правової допомоги

 тел.: начальник - Дубич Сергій Володимирович, (067)360-88-48, головний спеціаліст - Гупалюк Вадим Віталійович, (068)016-08-93, (03650) 2-16-50

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024