стрічка

Святі, іменини, народні прикмети 17 квітня – день «Йосипа Співака»

17 Квітня 2019, 08:00
Фото ілюстративне 977
Фото ілюстративне

Доброго ранку, дорогі читачі!

Сьогодні – середа, 17 квітня.

Кажуть, що лінощі – джерело прогресу та основа багатьох винаходів. Якби там не було, щоб мати наснагу для нових звершень, не забувайте вчасно відпочивати. Гарного й легкого дня!

День ангела святкують: Адріан, Веніамін, Георгій (Юрій), Григорій, Іван, Йосип, Марія, Микола, Микита, Никифор, Федір, Яків.

Народні прикмети на 17 квітня:

Народне свято «Йосип Співак» відзначається 17 квітня (за старим стилем - 4 квітня).

Православною церквою в цей день шанується пам'ять святого Йосипа Співака. Інші назви свята: «День Осипа», «Йосип», «Зосима», «Вільхові оглядини».

Співаком день прозвали тому, що з 17 квітня подає голос цвіркун і починаються журавлині пісні.

Журавлів завжди любили за красу і вважали справжніми провісниками весни. Люди виходили з дому, щоб поклонитися прекрасним птахам, яких вважали борцями зі злом і захисниками від нечисті.

Святий Йосиф Піснеписець народився в 9 столітті на Сицилії. Ще в молодості пішов жити в Солунський монастир, де став суворим аскетом. Протягом життя він неодноразово потрапляв до в'язниці за наказом імператорів Візантії боролися з християнством. Йосип був обдарований поетичним талантом і багато років присвятив складання богослужбових співів апостолу Варфоломію, Божої Матері і святих угодників. Йосип прожив довге богоугодне життя.

До цього дня прилітали журавлі. У народі говорили, що тільки з прильотом журавлів рік остаточно повертається на літо: «Перша ластівка - ще не весна, справжню весну приносить на крилах журавель», «Журавлі прилетіли - більше не чекай заморозків».

Також вважалося, що курликанням журавлів - це голоси душ предків і якщо журавлі кричать не прикро, то душам предків спокійно.

Вбивство журавля або навіть спроба це зробити був одним з найтяжчих гріхів. Людину, яка вчинила це, вважали пропащим і він скоро повинен був померти.

Існував такий звичай, пов'язаний з птахами: щоб спина не боліла від польових робіт, потрібно було, побачивши в перший раз навесні журавлів, лягти на траву і сім раз перевернутися з боку на бік. Вважалося, що земля в цей день вбирає в себе все немочі селянина, особливо спинні і суглобові болі.

На Йосипа виходили дивитися, як цвіте вільха. Вільха дуже любить воду, росте по вогких луках, по берегах річок і водойм. Це дерево розпускається одним з перших, прикрашаючи берег річки своїми жовтими квітами, прозваного в народі за свою дивовижну красу і грацію «вільховими сережками». А до осені на їх місці з'являються дрібні шишечки. Ці шишечки селяни збирали про запас для лікування розладу шлунку.

Крім казкової чарівності вільха має і унікальні корисні властивості. Живий стовбур вільховий не гниє, тому часто використовувався рибалками для будівництва колодязів. У зв'язку з цим 17 квітня після риболовлі рибалки проводили «вільхові оглядини», «ствол живий для колодязя» шукали.

Рибалки також використовували вільху при виготовлення гуртків для лову хижих риб. Обов'язково при копченні риби брали сухі гілки, шматки деревини, а краще - гнилушки вільхи.

Навесні заготовляли і кору вільхи, яка, завдяки дубильних речовин, здатна зупиняти кровотечу і лікувати запалення.

 

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024