стрічка

Гощанські школярі спробували себе у ролі експертів-криміналістів

15 Квітня 2019, 18:14
1291

Працівники Рівненського Науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України завітали в гості до Гощанської гімназії.

Поспілкуватися з експертами гімназистам випало вперше, вони з неабиякою цікавістю слухали розповіді фахівців. Насамперед про те, що працівників експертної служби залучають до огляду місця злочину, адже зловмисники, як правило, залишають речові докази: чи то відбитки пальців, сліди від взуття, транспортних засобів, сліди біологічного походження тощо. Тож саме після їхнього детального дослідження часто вдається встановити злочинців. Про це йдеться на сторінці Рівненського НДЕКЦ МВС України.

Учні гімназії з цікавістю слухали детальну розповідь про всі види досліджень, які проводять працівники НДЕКЦ: почеркознавчих та авторознавчих; документів, грошей та цінних паперів; компютерно-технічних та портретних; імунологічних; матеріалів, речовин та виробів; трасологічних, та експертиз зброї; товарознавчих та бухгалтерських; автотехнічних та автотоварознавчих; пожежотехнічних; вибухотехнічних; тощо.


 

Гімназисти навіть отримали змогу побувати в ролі експерта, адже спробували застосувати на практиці здобуті під час екскурсії теоретичні навики дактолоскопіювання, стали активними учасниками експертизи зброї.

Окрім виявлення слідів рук та рукавичок, майже кожен хлопчик чи дівчинка, намагалися вирішити й інші завдання, з яким мають справу в житті експерти – це виявлення та фіксація слідів взуття та будова дверного замка.

Не менше емоцій викликали й технічні засоби, за допомогою яких виявляють та знешкоджують вибухові пристрої.


 

Завідувач сектору біологічних досліджень та обліку розповів про особливості вилучення слідів біологічного походження на місці скоєння злочину та про питання, які вирішує імунологічна експертиза, як проводиться дослідження волосся.

Після побаченого учні поділилися враженнями. Хтось одразу висловив бажання стати експертом, хтось не міг приховати здивування, адже вживу, а не по телебаченні побачили, хто і як проводить такі важливі у розслідуванні будь-якої кримінальної справи дослідження. Та всі вони вийшли переконані: від «озброєних до зубів» експертів злочинці не втечуть.
Гімназисти в один голос виявили бажання поповнити ряди експертів. І, звісно, щоби стати справжніми спеціалістами, пообіцяли добре вчитися.



 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024