стрічка

Свята, іменини народні прикмети 11 кітня

11 Квітня 2019, 08:00
808

Доброго ранку, дорогі читачі!

Ось і розпочинається ще один день. Сьогодні четвер, 11 квітня.

Нехай ранкові промінці сонця налаштують вас на добрий позитивний день! Посміхайтеся, адже на це є безліч причин.

11 квітня День ангела святкують Доброго ранку, дорогі читачі! Нехай ранкові промінці сонця налаштують вас на добрий позитивний день! Посміхайтеся, адже на це є безліч причин.

Сьогодні Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів – щорічна дата, яку відзначають11 квітня за ініціативою ООН.

11 квітня 1945 в’язні Бухенвальду підняли інтернаціональне повстання проти гітлерівців, і вийшли на волю. Здається, так давно це було. Але тільки не для тих, хто пройшов крізь жахіття фашистських катівень. Біографії цих людей - це справжні уроки мужності для молодого покоління.

Всього на території Німеччини та окупованих нею країн діяло більше 14 тисяч концтаборів. За визнанням самих есесівців, в’язень, тривалість життя якого в таборі складала менше року, приносив нацистам майже півтори тисячі рейхсмарок чистого прибутку.

За роки другої світової війни через табори смерті пройшли 18 мільйонів чоловік, з них 5 мільйонів - громадяни Радянського Союзу..

Ще 11 квітня в усьому світі відзначається Всесвітній день боротьби з хворобою Паркінсона. Цей день проводиться з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я і покликаний підвищити інформованість нашого суспільства про захворювання Паркінсона, надати підтримку хворим паркінсонізмом і їх сім’ям, а також зробити свій внесок у подолання цієї страшної недуги.

У народі свято 11 квітня називали Іван-пустельник, Кирило, День Берези, Берещеніе, Марк. Старалися 11 квітня слухати берези, пити березовий сік.

До речі, якщо говорити про те, звідки виникло таке дбайливе і шанобливе ставлення до берези, то варто сказати, що це обумовлено Письмом, адже саме під березою Марія з маленьким Ісусом сховалася від негоди.

Народні прикмети на 11 квітня:

  1. Сильний дощ і навіть злива — буде хороший сор вівса
  2. Гуси на лід виходять — значить, справжнє весняне тепло настане нескоро.
  3. Багато березового соку — прикмета того, що літо дощовим буде
  4. Берізки «опушувалися» рано — чекай сухого літа
  5. Багато лебедів 11 квітня — навесні буде тепло
  6. Якщо «опушувалися» вільха в цей період — чекай мокрого літа
  7. Багато лебедів — буде тепла весна
  8. Чибис літає низько — встановиться суха і ясна погода найближчим часом
  9. Сороки гнізда низько в’ють — влітку будуть грози
  10. Перисті хмари 11 квітня біжать із Заходу, не змінюючи своєї форми, а горизонт добре видно — скоро настане погана погода
  11. Хмари вранці скупчилися у вигляді своєрідних гір — до вечора чекай дощу
  12. Хмари швидко біжать в одну сторону — спека настане найближчим часом
  13. Галки зграями літають — прикмета до того, що дощ піде
  14. Сонце сідає за хмари — дощ буде
  15. Ранній грім — холод настане

Цей день в історії:

  • 1103 — у битві на ріці Сутень руські війська розгромили половецьке військо (у битві загинуло до 20 половецьких ханів).
  • 1241 — військо угорського короля Бели IV розбите ханом Батиєм
  • 1713 — укладенням Утрехтського миру завершується війна за спадок іспанської корони між Францією з одного боку та морськими державами Великою Британією та Нідерландами, а також Савойєю, Португалією та Прусією — з другого. За цим договором Велика Британія отримує Гібралтар.
  • 1847 — відкрилося засідання першого прусського парламенту (ландтагу)
  • 1868 — скасований сьоґунат в Японії
  • 1894 — Велика Британія оголосила протекторат над Угандою
  • 1899 — Іспанія передала Пуерто-Рико Сполученим Штатам Америки
  • 1915 — на екрани США вийшов фільм за участю Чарлі Чапліна «Волоцюга», де вперше з'явився персонаж, що став «візиткою» Чапліна
  • 1945 — радянською владою заарештовано митрополита Української греко-католицької церкви Йосифа Сліпого, єпископів Никиту Будку, Миколу Чарнецького, Григорія Хомишина та Івана Латишевського, а також ряд католицьких владик. Тривалий час після арешту доля митрополита була невідомою і лише в середині 1946 року оголосили що митрополит звинувачений у «ворожій діяльності проти УРСР, співпраці з німецькими окупантами» за що був засуджений на 8 років ув'язнення. Під тиском репресій греко-католицького духовенства було здійснено «самоліквідацію» УГКЦ.
  • 2008 — вперше за історію незалежної України було визначено 100 великих українців. Відбулося це з 21:35 у прямому ефірі телеканалу «Інтер» 
  • 2014 — проросійськими бойовиками захоплено місто Слов'янськ Донецької області
Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024