стрічка

Гоща: заступниця директора одного з підприємств селища розповіла про специфіку роботи з іноземними інвесторами

07 Квітня 2019, 11:12
Наталія Фатаєва 2959 Джерело: http://hoshcha-rada.gov.ua/
Наталія Фатаєва

Співпрацювати з ТОВ «Фапомед-Україна», компанією з іноземними інвестиціями, Наталія Фатаєва почала перекладачем ще на початковому етапі його створення, згодом стала менеджером із зовнішньоекономічної діяльності, а кілька останніх років обійняла посаду заступниці директора.

«ТОВ «Фапомед» дає широкі можливості не лише для професійного, а й кар’єрного росту. Я щиро радію, що маю можливість спостерігати ріст компанії, шлях, який вона пройшла з початків і до сьогодні. Якщо ви відповідальні, готові працювати, то керівництво точно помітить і оцінить вас. Загалом працювати на 100% – це головна вимога португальських інвесторів, і вона цілком виправдана. І принцип «просто сидіти на роботі» в нас не працює. У нас цінуються ефективність та вміння виявляти ініціативу. Важливою умовою роботи також є бажання вчитися й розвиватися. Нашу продукцію ми продаємо не лише в Україні, а насамперед експортуємо на міжнародний ринок. Тому документообіг ведемо відповідно до міжнародних стандартів. Скажу відверто, спочатку ми не мали відповідних знань, але згодом усього навчилися», – каже Наталія Фатаєва.

Зі слів Наталії, у роботі з закордонними інвестором важливе знання іноземної мови, пвідомляють на сайті Гощанської селищної ради.

«Я раджу вивчити хоча б одну іноземну мову. Ми живемо у час глобалізації, тому додаткове знання мови не лише дозволяє поліпшити комунікацію, а й зрозуміти культурні відмінності населення інших країн», – зауважує Наталія Валеріївна.

Директор ТОВ «Фапомед» за національністю німець. А власник – португалець.  Наталія Фатаєва каже, що в роботі вона має бути гнучкою, толерантною й виступати в ролі посередника. Часто їй доводиться пояснювати реальні правила роботи в Україні, розповідати про вимоги, які тут працюють.

«Буває, що й українській стороні доводиться говорити про специфіку ментальності людини з іншої країни. Іноді треба переконувати в необхідності перегляду політики в тому чи іншому питанні, піти назустріч та зробити інакше», – зізнається жінка.

Помітною є й відмінність у ставленні до перевірок українців та іноземців. Зі слів Наталії Валеріївни, португальські інвестори сприймають перевірки в різних галузях як додаткові можливості для розвитку. В Україні доволі часто перевірки проводяться, аби покарати бізнес, оштрафувати. Це аж ніяк не допомагає розвиткові.

Цікавим Наталія Фатаєва вважає й ставлення до жінок. Визначальним у ньому є, як завжди, прості речі. Скажімо, іноземці з усіма вітаються за руку, зокрема з жінками. Цим жестом вони визнають, що жінка – самодостатня партнерка, професіоналка. А от в українській культурі все трохи інакше. У нас упереджено ставляться до жінок-керівниць. Така позиція є некоректною, ставлення до жінок у сучасному українському суспільстві потребує вдосконалення.

Наталія КАЛЬКА

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024