стрічка

Історія успіху власниці гощанської арт-студії Анни Вітрук

29 Березня 2019, 12:42
Анна Вітрук 2180 Джерело: http://hoshcha-rada.gov.ua
Анна Вітрук

У рамках проекту «Історія успіху: жінка в кадрі» публікуємо чергову розповідь про мистецтвознавця, власницю арт-студій у Гощі та Рівному Анну Вітрук.

Інколи все починається з любові, а ще – щоб довести світові, що ця любов істинна й значима. Так сталось і з Анною Вітрук, яка розпочала свій шлях до мистецтва через опір. Її батьки не бачили в ній художниці, її творчі роботи були для них незрозумілими. Але Анна завжди знала, що  присвятить своє життя творчості, стане мистецтвознавцем і нестиме в цей свій красу та емоції. У школі їй подобалося дивитися, як працювали її вчителі, тож ще тоді вона вирішила, що теж викладатиме, повідомляють на сайті Гощанської селищної ради.

Любов до мистецтва та потяг до педагогіки й зумовили її вибір: дівчина обрала спеціальність образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та мистецтвознавця.

«Мої студентські роки пролетіли дуже швидко, адже я любила те, що вивчала. Переконана, що освіту потрібно вибирати в задоволення. Лише цей критерій важливий. Усе решта – побічне. Не можна бути успішним, якщо ти не любиш те, що робиш», – розповідає жінка. 

Анна Володимирівна працює з дітьми вже 12 років. Розпочинала з роботи в Гощанській районної школі мистецтв викладачем малювання. Саме тоді їй довелося перебороти всі свої внутрішні переживання, комплекси та вибудувати особисту комунікаційну платформу разом із місцевими педагогами, учнями та їхніми батьками.

А 5 років тому Анна Вітрук наважилася на приватну практику. Вона має кілька художніх студій, поміж ними й у Гощі. Добре знана для гощанців та мешканців району арт-студія «Позитив» нещодавно відсвяткувала 5 річницю своєї роботи. А виставки учениць студії вже стали вагомою й чи не головною частиною мистецького життя краю.

«Моє основне завдання – донести до людей, що мистецтво виконує одну з первинних функцій у житті. Для декого слово «мистецтво» не має ознак серйозності. Але я в свою роботу вкладаю більше значення. Працюючи з дітьми, формуючи в них смак, я роблю свій внесок у розвиток суспільства та Української держави», – каже Анна Вітрук.

Усі проекти жінки супроводжуються благодійними установками. Один з останніх, який доводилося реалізовувати місцевим мисткиням, – проект «Подаруй добро». Його суть у тому, що учні дорослої ланки експонували свої роботи, які можна також купити. Частину коштів від продажу картин віддали на благодійсність.

Анна Вітрук наголошує, що це теж спосіб формувати свідоме громадянське суспільство, і каже, що велику роль тут відіграє співпраця з місцевим бізнесом.

«Приємно, що місцеві бізнесмени розуміють цінність подібних заходів та прилучаються до благодійних івентів. Скажімо, у нас чудова співпраця з Гощанським заводом продтоварів та Любов’ю Гончар. У рамках проекту «Подаруй добро» пані Любов придбала дві картини, і в нас уже є багато спільних творчих ідей, які ми хочемо реалізувати», – продовжує співрозмовниця.

Ще одним проектом під назвою «Гощанські передвижники» Анна Володимирівна теж надзвичайно пишається завдяки його просвітницькій місії та географію. Проект реалізовувався в селах нашого району.

«У мене є студії в Гощі, Рівному й донедавна була в Білій Криниці. Складається враження, що діти з міста серйозніше ставляться до мистецтва. Можливо, через те, що їхні батьки дужче усвідомлюють цінність та значення мистецького продукту. Завдяки проектові «Гощанські передвижники» я хотіла зацікавити дітей мистецтвом, прилучити їх до творчості й можливості створювати арт-простір навколо себе. Важливо, аби діти розуміли, що є ще й такий бік людського життя. А тоді вже нехай вибирають», – веде мову Анна Вітрук.

Значимою вважає Анна Володимирівна роботу не лише з дітьми, а й із дорослими. Саме тому, торік вона організувала дорослу мистецьку групу в Гощі.

«У цій групі працюють лише жінки. Приємно, що в маленьких провінційних містечках створюється своя креативна культура, що жінка може заявляти про себе завдяки творчості. А творчість має чудову здатність – виявляти себе в простих повсякденних речах і впливати на все наше життя», – розмірковує.

Анна Володимирівна не ділиться своїми планами на найближче майбутнє. Проте переконує, що результат залежить від щоденних маленьких послідовних кроків. Варто бути наполегливим, учитися та усвідомлювати, що всі люди талановиті й мають право виявляти себе в той спосіб, який для них важливий. Анна Вітрук переконана, що мистецтво – це відображення найглибших думок найпростішим способом. І якщо комусь важливо висловлюватися так, то це варто поважати.

Наталія КАЛЬКА

 

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
23.04.2024