стрічка

Американець вчитиме гощанців розпоряджатися грішми

26 Березня 2019, 12:51
Американець вчитиме гощанців розпоряджатися грішми 1572 Джерело: http://hoshcha-rada.gov.ua/
Американець вчитиме гощанців розпоряджатися грішми

У Гощанській селищній раді в «Open Hub» стартує курс «Уроки фінансової грамотності для українських родин», автором якого є волонтер «Корпусу миру», американської урядової організації, представники якої допомагають реалізовувати технічну допомогу у сферах освіти, розвитку бізне­су, захисту навколишнього се­редовища, сільського господар­ства та охорони здоров’я, Колтон Есплін.

Допомагатиме гостю з-за океану із перекладом та адаптацією занять до українських реалій спеціалістка відділу стратегічного розвитку Гощанської селищної ради Анастасія Сухляк, повідомляють у Гощанській селищній раді. Про специфіку курсу та його користь, а також про відмінності у американській та українській фінансовій культурі поговорили  із Колтоном та Анастасією.

«Колтоне, ти мешкаєш в Україні вже понад півроку. Чи є відмінності у поводженні із грошима в українців та американців?»

«Українці добре менеджерують свої кошти. В Америці ми багато витрачаємо на продукти харчування, їжу поза домом, в ресторанах, кафе. А це дуже дорого. Українці послуговуються власними присадибними ділянками. Це не лише корисно, а ще й ощадливо. Тому тут американцям є чого повчитися в українців.

Також в Америці дуже розвинена кредитна система. Американці купують більше, аніж можуть сплатити. Часто люди отримують гроші, аби придбати в кредит гарний автомобіль чи великий будинок, які є для них дорогими. Потім вони багато годин відпрацьовують, аби ці кредити сплатити. Українці більш усвідомлено ставляться до кредитів».

«Розкажи, будь ласка, як народилася ідея курсу «Уроки фінансової грамотності для українських родин?»

«Коли я навчався в університеті, я студіював фінансову грамотність. В рамках навчання ми надавали фахові консультації людям, як правильно організувати власний бюджет. Коли я приїхав в Гощу, я ще не знав точно, які проекти реалізуватиму. А потім мені спало на думку вчити фінансової грамотності. У мене є досвід і я точно знаю, що це буде корисно людям. Я почав шукати курс, розроблений для України та на базі якого я зміг би викладати. Але не знайшов нічого, щоб мені сподобалося. Тоді я усвідомив, що найліпше розробити власний курс.

Фінансова система України та Америки суттєво відрізняються. І мені довелося багато працювати, аби цю різницю зрозуміти. Але також варто сказати, що багато принципів, ключових понять, які вміщуються в курс фінансової грамотності, є однаковими в цілому світі: бюджет, резервний фонд, податки, тощо. Отже після декількох місяців роботи, я розробив курс, який поєднав те, що я практикував в університеті й те, що зрозумів тут. Анастасія Сухляк, буде моєю партнеркою у цьому курсі».

«Анастасіє, яким чином ви побудували курс?»

«Ми побудували курс за принципом двох мов: українською та англійською. Українською, щоб він був доступний для всіх, а англійською – для тих, хто хоче поліпшити свою англійську. Практично усі принципи фінансової грамотності, про які розповідатиме Колтон, я випробувала на собі. Відповідно, я буду усе це пояснювати. Також нам було важливо, аби курс був адаптований до української ментальності. В цьому я теж допомагаю Колтнону. Курс – це три заняття, які проводитимемо в форматі воркшопу. Люди матимуть домашні завдання й усі інструменти, які отримають на курсі, вони зможуть перевести у практичну площину.»

«Колтоне, заняття безкоштовні?»

«Так, безкоштовні»

«А як можна потрапити на заняття?»

«(відповідає Анастасія) Ми розпочинаємо 1 квітня в Open Hub (вулиця Застав’я, 22, приміщення Гощанської селищної ради). Початок заняття о 18:30, триватиме воно близько 2 год. Ви можете приходити безпосередньо на заняття, можете зателефонувати на мій номер 067 363 34 56 чи писати в приватні повідомлення сторінки Open Hub.»

«(відповідає Колтон) Перше заняття, 1 квітня, проводитимемо англійською мовою. Через тиждень, 8 квітня, таке ж саме заняття зможете прослухати вже української мовою. Кожен може вибрати, яка мова для нього підходить якнайліпше.»

«А на який вік розраховані заняття?»

«(відповідає Колтон) Цей курс розроблений для дорослих. Чекаємо усіх, кому вже 18 років. У майбутньому плануємо проводити подібний курс для дітей. Це буде такий самий воркшоп, але адаптований до цієї вікової категорії слухачів. Також ми хочемо провести експрес-курс для воїнів АТО та залучати до роботи в Open Hub тренерів із Києва, які працюють із темою фінансової грамотності.»

«Колтоне, які практичні навички поводження із грошима отримає людина, яка пройде цей курс?»

«Ви дізнаєтеся куди найбільше витрачаєте грошей. Зрозумієте, як збалансувати основні статті видатків. Ви будете шоковані, коли порахуєте скільки коштів витрачаєте «на каву». Усвідомите, як бути фінансово готовими до надзвичайних ситуацій у вашому житті. Ви порахуєте й визначите скільки зможете відкласти коштів при ваших теперішніх доходах».

«Анастасіє, чому ти захотіла долучитися до цього курсу?»

«В українській культурі тема грошей табуйована. Більше того, ми применшуємо вартість своїх умінь, знань, досвіду. Я вважаю, що потрібно починати про це говорити, аналізувати, брати участь у семінарах, воркшопах, лекціях, заняттях, де вчать фінансової грамотності. Для великих міст це уже давно й добре знана практика. Тепер важливо інтегровувати це в маленькі містечка.

Я вже казала, що  використовую в повсякденному житті практичні поради із курсу. Якщо не лінуватися, бути послідовними, не боятися говорити про гроші, то можна усвідомленіше формувати домашній бюджет, навчитися навіть за мінімальних фінансових ресурсів відкладати частину коштів. Колтон ретельно і багато працював над цим курсом. І ми хочемо, аби люди скористалися нагодою, прийшли на курс. Вони зможуть почути цікаву та корисну інформацію, а потім вирішать, впроваджувати отримані знання в своє життя чи ні. Також нам дуже важливо, аби громада підтримала ініціативу нашого волонтера.»

«Колтоне, насамкінець, маєш можливість запросити людей на курс «Уроки фінансової грамотності для українських родин».

«Я із нетерпінням чекаю можливості поділитися своїми знаннями із іншими. Я переконаний, що це може допомогти людям у їхньому житті. Тому запрошую усіх на наш курс. 1 квітня 18:30 ми з Анастасією чекаємо на вас в  просторі Open Hub».

Наталія КАЛЬКА

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024