стрічка

Липки: завідувачка амбулаторії поділилася секретами свого успіху

20 Березня 2019, 13:34
Віра Мельник 1985 Джерело: http://hoshcha-rada.gov.ua
Віра Мельник

У рамках проекту «Історія успіху: жінка в кадрі» – чергова розповідь про успішну гощанку, голову профспілкового комітету лікарів Гощанського районного ЦПМСД, завідувачку Липківської амбулаторії сімейної медицини Віру Мельник.

Шлях Віри Мельник до медицини був не те, щоб складним. Він був прямолінійним. Вона з дитинства знала, що стане продовжувачкою сімейної лікарської династії: тато й дідусь – лікарі, бабуся – акушерка. Під час навчання в школі природничі науки дівчині давалися дуже легко. Крім того, вона мала доступ до сімейних лікарських секретів: переглядала медичну літературу батька та дідуся, допомагала збирати лікарські трави, спостерігала, як працює з пацієнтами дідусь. Тому після закінчення школи вступила до Тернопільського медичного університету, де обрала популярну спеціальність – сімейна медицина, про це пишуть на сайті Гощанської селищної ради.

Віра Мельник працює сімейною лікаркою з 2009 року та запевняє, що жодного разу не пошкодувала, що обрала саме цю професію. А про своїх перших пацієнтів може розповідати цілі історії.

«Моїй першій пацієнтці потрібно було пройти медогляд. Тоді навіть відмітку поставити в санітарній книжці було для мене проблемою: тремтіли руки від хвилювання. Потім була хвора на пневмонію жінка, молодий хлопець з  артеріальним тиском під 200. Пригадую я й молоду дівчину, яку практично принесли в мій кабінет через сильні болі в суглобах. У неї був ревматизм, тяжка хвороба серця», – пригадує лікарка.

Віра Мельник стверджує, що запорукою професійного росту також є поради старших колег, які завжди охоче ділились із нею досвідом.

«Професія лікаря дуже специфічна, адже кожен діагноз – це чиясь біда. Пацієнти трапляються з різними проблемами, характерами та ставленням до свого здоров’я й до медиків. Поміж ними бувають і зверхні, і скандальні, і просто втомлені тривалою хворобою. Але я завжди намагаюсь знайти підхід до кожного свого пацієнта», – каже Віра Мельник.

Віра Олегівна зізнається, що кожен людський біль сприймаєш як свій власний. І це позначається на здоров’ї, настрої. У такі моменти важливо абстрагуватись від роботи, відволіктись. А найліпший відпочинок для неї – це час, проведений у колі сім’ї. Також вона активно захоплюється спортом, катається на велосипеді, любить подорожувати.

Зі слів Віри Мельник, соціальна бідність, застарілі стереотипи та звички, медична безграмотність – найбільші проблеми з якими доводиться стикатися.

«Пацієнти орієнтуються не на профілактику захворювань, а на вже активне лікування. – Але навіть після лікарських призначень пацієнти часто переривають лікування після поліпшення самопочуття. І тоді стаються гіпертонічні кризи, інфаркти, інсульти, які значно погіршують якість життя, а буває, призводять до летальних випадків», – зауважує жінка.

Для Віри Мельник, як для лікарки, великою проблемою також є неспроможність більшості пацієнтів купувати дещо дорожчі, але якісніші препарати. Вирішити це питання можна було б завдяки впровадженню загальнообов’язкового медичного страхування, але сучасна медична реформа не передбачає цього. Загалом останнім часом медицина переживає великі зміни. Реформа розділила всі медичні заклади на певні ланки.

«Наш Гощанський районний центр первинної медико-санітарної допомоги – це первинна ланка сімейної медицини. Саме до сімейних лікарів пацієнти звертаються в першу чергу. І лише отримавши електронне направлення свого сімейного лікаря, пацієнт може звернутися до вузького спеціаліста (отоларинголога, невролога, окуліста тощо) Гощанської ЦРЛ (вторинна ланка). А за необхідності вузький спеціаліст направляє на консультацію до колег з обласних медзакладів (третинна ланка) та у високоспеціалізовані заклади Києва (четвертинна ланка). Кожен крок пацієнтів фіксуватиметься в його електронній карточці. І доступ до неї буде можливим із будь-якого медичного закладу України. А це в свою чергу пришвидшить діагностику та призначення лікування», – пояснює.

Поки що відбулась реформа первинної ланки. Тобто активно йде укладання декларацій із сімейними лікарями, а кошти надходять лише на зареєстрованих пацієнтів. За потреби можна перереєструватись до іншого сімейного лікаря, якщо з якихось причин виникла така необхідність. Прописка ролі не грає. Уклавши договір із сімейним лікарем, пацієнт повинен постійно підтримувати з ним зв’язок у разі потреби, а лікар у свою чергу повинен навчати пацієнтів, як самостійно впоратися з високою температурою, гіпертонічним кризом, головним болем та іншими подібними станами.

Насамкінець Віра Мельник ще раз наголошує, що наше здоров’я – у наших руках. Усе залежить від того, що ми їмо, як спимо, відпочиваємо, проводимо вільний час, які шкідливі звички керують нами, як думаємо… Це все позначається на нашому самопочутті. Тому так важливо більше усміхатись, думати про приємне, спілкуватись із рідними, відпочивати. Бо не тільки в здоровому тілі – здоровий дух, а й за здорового духу тіло здорове.


Наталія КАЛЬКА

 

Коментарі
20 Березня 2019, 16:22
Хотілося б по життю побільше таких людей, як Віра Олегівна. Завдяки таким людям, на світі стає більше добра, а менше зла.
Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024