стрічка

Свята, іменини та дати 3 березня: Всесвітній день письменника

03 Березня 2019, 10:00
Свята, іменини та дати 3 березня: Всесвітній день письменника 3035
Свята, іменини та дати 3 березня: Всесвітній день письменника

Доброго ранку, дорогі читачі!

Щорічно 3 березня в усіх країнах відзначаєють Всесвітній день письменника (World Day of the writer). Повна назва цього свята Всесвітній день миру для письменника. Дата заснована за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу (International PEN Club), який проходив з 12 по 18 січня 1986 року. 

Саме же свято відзначається не тільки письменниками, але і вважається професійним святом усіх представників «четвертої влади». Часто до цього дня приурочені церемонії вручення різних літературних премій і вшанування літературних діячів, які найбільш відзначилися.

Також у цей день святкують народне свято Вівсянки (дата за старим стилем – 18 лютого). Цей день присвячений стародавньому міфологічному герою Ярилу – язичницькому слов'янському богу сонця, весни, родючості, буйної сили і тепла. У народі це свято отримало назву «Вівсянки» завдяки невеликій пташці – символу початку весни.

Цього дня за традицією пекли вівсяне печиво — вівсяники і очікували пташку вівсянку, приліт якої наближав теплі весняні дні.

Іменини 3 березня святкують: Кузьма, Лев, Віктор, Василь, Агапій, Дорофій, Олександр

Цей день в історії:

1639 - Коледж, заснований у Бостоні (США), отримав ім'я Гарвард на честь спонсора Джона Гарварда.

1802 - у Відні опубліковано «Місячну сонату» Бетховена.

1813 - Британія заплатила Швеції за відмову тієї від союзу з Наполеоном.

1861 - російський імператор Олександр II підписав маніфест про відміну у країні кріпацького права.

1866 - у Києві відкрито публічну бібліотеку (тепер - Національна парламентська бібліотека України).

1875 - у Парижі завершилася провалом прем'єра опери «Кармен» Жоржа Бізе.

1915 - у Нью-Йорку пройшла прем'єра найвидатнішого німого фільму всіх часів і народів - «Народження нації» з Ліліан Гіш, Мей Марш і Уоллесом Рейдом у головних ролях.

1917 - 3-4 березня в Києві організована Українська Центральна Рада (УЦР), об'єднуюча представників головних українських політичних партій.

1933 - У Потсдамі Гітлер проголосив утворення Третього рейху.

1945 - під тиском США і Радянського Союзу Фінляндія, яка у вересні 1944 року підписала з СРСР угоду про перемир'я, оголосила війну Німеччині, своєму недавньому союзнику у 2-й Світовій війні.

1978 - на кладовищі у містечку Веве (Швейцарія) з могили викрадено останки видатного американського актора Чарлі Чапліна; вони були знайдені через 11 тижнів поблизу Женевського озера.

1985 - на американському телеканалі ABC відбулась прем'єра серіалу "Агентство «Місячне сяйво» з Сибіл Шепард і Брюсом Віллісом у головних ролях.

1991 - у Латвії та Естонії відбулися референдуми, більшість учасників яких висловилася за вихід цих республік зі складу СРСР. 

 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024