стрічка

Свята, іменини та дати 2 березня: Міжнародний день сірника

02 Березня 2019, 09:40
Міжнародний день сірника 2005
Міжнародний день сірника

Доброго ранку, дорогі читачі!

Свої іменини 2 березня свякують: Гермоген (Гермоген), Карл, Маріамна (Марімьяна, Маріанна), Маркіян, Мина, Папій, Порфирій, Роман, Федір (Феодор Тирон), Феодосій.

Такж в цей день поминали двох святих — праведну старицю Маріамну і великомученика Феодора Тирона. Через своє прізвисько на Русі простий народ, вирішив, що Феодор – тиран, який вчасно одумався і почав захищати людей. Але йому молилися, щоб знайшлися загублені люди і вкрадені речі. Також в цей день проводили обряди на пошук краденого. А жінки вимовляли замовини ввечері проти кікімори. Також день відмінно підходив для ворожінь. Для цього дівчата виходили на вулицю і якщо спочатку бачили жінку, то ворожка в цьому році вийде заміж.

Міжнародний день сірника щороку цей день відзначають 2 березня, але про те, чому обрали саме цю дату, відомості різні. Онак думки сходяться, що багато десятиліть сірники були незамінною річчю і одним з важливих елементів життя людини. Хоча їх і зараз використовують досить часто, так як це зручно і досить дешево.

Цей днь в історії:

1796 - Французький генерал Наполеон Бонапарт призначений головнокомандуючим так званою Італійською армією.

1831 - Олександр Пушкін повінчався з Наталією Гончаровою в церкві Великого Вознесіння на Великій Нікітській в Москві. При обміні каблучками каблучка Пушкіна впала на підлогу. Потім у нього згасла свічка. Він зблід і сказав: «Все - погані ознаки!».

1836 - У містечку Вашингтон-на-Бразосі на з'їзді американців Техасу було проголошено незалежність цього штату від Мексики.

1923 - У США вийшов друком перший номер журналу «Time» - 32-сторінкове видання було першим американським тижневиком новин.

1930 - у газеті «Правда» опублікована стаття Йосипа Сталіна «Запаморочення від успіхів» про «перегини на місцях», допущених при колективізації.

1949 - Закінчився перший безпосадковий політ на літаку навколо земної кулі. Він тривав 94 години і був здійснений на літаку Lucky Lady II (B-50 Superfortress).

1956 - Марокко стала незалежним султанатом на чолі з Мухамедом V.

1958 - Англійська експедиція В. Фукса вперше перетнула Антарктиду.

1962 - У Бірмі відбувся державний переворот - прем'єр-міністр генерал Не Він розпустив уряд, оголосив про створення Революційної ради і висунув програму «Бірманський шлях до соціалізму».

1969 - Розпочався збройний конфлікт між СРСР і Китаєм на острові Даманський.

1972 - З мису Канаверал (штат Флорида) у напрямку до Юпітера стартував космічний апарат «Піонер-10».

1993 - Заснована Академія медичних наук України. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024