стрічка

Свята, іменини та дати 11 лютого: Всесвітній день хворого

11 Лютого 2019, 09:40
Свята, іменини та дати 11 лютого: Всесвітній день хворого 2022
Свята, іменини та дати 11 лютого: Всесвітній день хворого

Доброго ранку, дорогі читачі!

Генеральна Асамблея 20 грудня 2013 року прийняла резолюцію про науку, техніку і інновації в цілях розвитку, в якій визнавалося, що повноцінний і рівний доступ до сфери науки, техніки і інновацій для жінок будь-якого віку і їх участь в цій сфері є необхідною умовою забезпечення гендерної рівності і розширення прав і можливостей жінок.

Відповідно 15 грудня 2015 року Генеральна Асамблея прийняла резолюцію, проголосивши 11 лютого Міжнародним днем жінок і дівчаток в науці.

Також у це день відзначається Всесвітній день хворого (World Day of the Sick). У цей день необхідно підтримати морально або матеріально людей, які потрапили в категорію хворих.

Вперше дату відзначили 13 травня 1992 року за ініціативою 264-го Папи Римського Іоанна Павла II (Pope John Paul II).

У своєму офіційному зверненні, написаному з цього приводу, понтифік зазначив, що щорічне святкування Всесвітнього дня хворого має певну мету: «дати відчути співробітникам численних медичних католицьких організацій, вірянам, всьому громадянському суспільству необхідність забезпечення кращого догляду за хворими і немічними, полегшення їх страждань».

В цей день православні віряни вшановують пам'ять преподобного Лаврентія Печерського, єпископа. На Лаврентія спостерігали за місяцем: якщо він ріс – погода цього дня простоїть всю першу половину наступного місяця; якщо ж дата випадала на новий місяць – така погода буде другу половину місяця.

Вважалося, що в цей день відьми влаштовують заломи сухої трави, заметеної снігом. У народі вірили, що такі заломи на порчі – вони робляться, щоб заподіяти господареві зло. Щоб відлякати відьом, потрібно було увіткнути по кутах поля будяк – цієї рослини нечиста сила боїться і ніколи до нього не доторкнеться.

Іменини 11 лютого святкують: Авів, Афраат, Варсімей, Герасим, Дмитро, Ігнатій, Іона, Іперехій, Лаврентій, Лука, Мокей, Парігорій, Питирим, Роман, Сильван, Фафуіл, Філофей, Юліан, Яків.

Цей день в історії:

660 до н. е. - згідно з легендою, вождь японських племен Дзімму заснував державу Японія і поклав початок імператорському роду країни.

1809 - Роберт Фултон запатентував пароплав

1826 - математик Микола Лобачевський публічно повідомив про створення неевклідової геометрії Лобачевського

1830 - створено Малоросійську комісію з виробництва цукру

1852 - Микола Гоголь кидає у вогонь рукопис другого тому «Мертвих душ».

1865 - Чарльз Лютвідж Доджсон вигадав собі псевдонім «Льюїс Керрол»

1878 - опубліковано перший щотижневий прогноз погоди (Велика Британія)

1922 - у Торонто (Канада) оголошено про відкриття інсуліну

1929 - між урядом Італії в особі Беніто Муссоліні й Папою Римським Пієм XI були підписані Латеранські угоди, згідно з якими Ватикан був проголошений суверенною державою, що діє на основі теократії

1945 - у Лівадії (Крим) завершилася Ялтинська конференція - вершинна дипломатична зустріч лідерів США, Великобританії й СРСР з метою вирішення питань закінчення Другої світової війни та повоєнного ладу.

1953 - прем’єра мультфільму Волта Діснея "Пітер Пен"

1963 - Києві розпочалася конференція з питань культури української мови. Її учасники звернулися до найвищих органів державної влади з вимогою надати українській мові статус державної.

1963 - Beatles записали свій перший альбом Please Please Me

1989 - відбулася установча конференція Товариства української мови імені Тараса Шевченка (тепер - Всеукраїнське товариство «Просвіта» імені Тараса Шевченка)

2006 - віце-президент США Дік Чейні випадково поранив на полюванні свого друга юриста Гаррі Уіттінгтона. 
 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024