стрічка

Свята, іменини та дати 8 лютого: Міжнародний день стоматолога

09 Лютого 2019, 09:00
Свята, іменини та дати 8 лютого: Міжнародний день стоматолога 2306
Свята, іменини та дати 8 лютого: Міжнародний день стоматолога

Доброго ранку, дорогі читачі!

Перемога над власним страхом і навідь жахом, яка не так давно була просто необхідна для відвідування стоматологічного кабінету, з розвитком нових методів і підходів у цій вельми делікатній області дається нам все легше і легше, і часом єдиним стримуючим фактором, який нас зупиняє на шляху до цього улюбленного лікаря, це елементарне фінансове питання. Робота стоматолога без перебільшення дуже важлива і на щастя більшість з нас це розуміє.

Отже Міжнародний день стоматолога відзначають саме 9 лютого. Ця дата приурочена до дня однієї ранньохристиянської великомучениці Аполлонії, що жила в III столітті нашої ери в Олександрії

Також у народі відзначають перенесення мощів святителя Івана Златоуста із м. Коман в м. Константинополь. Незважаючи на те, що цей місяць вважається найхолоднішим, цього дня бувала й відлига, але недовга. 

Тому в народі говорили: «Лютнева відлига нічого не варта». Цього дня наші пращури спостерігали за хмарами: якщо вони йдуть проти вітру – на сніг. На снігопад також вказував дим з труби, якщо він стелився землею без вітру.

9 лютого відзначається перенесення мощів святителя Івана Златоуста із м. Коман в м. Константинополь. Незважаючи на те, що цей місяць вважається найхолоднішим, цього дня бувала й відлига, але недовга. 

Тому в народі говорили: «Лютнева відлига нічого не варта». Цього дня наші пращури спостерігали за хмарами: якщо вони йдуть проти вітру – на сніг. На снігопад також вказував дим з труби, якщо він стелився землею без вітру.

Іменини 9 лютого святкують: Гермоген, Дмитро, Іван, Петро, Поліхроно.

В цей день в історії відбувалися такі значущі події:

1263 - при Дауґавґриві (суч. Латвія) литовське військо під командуванням князя Тренети розбило ливонських хрестоносців

1648 - Богдана Хмельницького обрано гетьманом України

1667 - у селі Андрусові поблизу Смоленська укладене перемир'я між Річчю Посполитою і Московською державою, за яким Україна була поділена навпіл (кордон пройшов по Дніпру)

1722 - у м. Петербурзі видано царський указ про висилку 10 тис. козаків на будівництво Ладозького каналу і 10 тис. козаків на будівництво Донського каналу.

1818 - вийшли друком перші 8 томів «Истории Государства Российского» Миколи Карамзіна

1849 - на території Папської області революціонери проголосили Італійську Республіку

1863 - американець Елансон Крейґ запатентував вогнегасник

1893 - відбувся перший у світі сеанс стриптизу (Париж, «Мулен Руж»). Арешт стриптизерки поліцією викликав заворушення в місті.

1909 - у США прийняли перший закон про заборону наркотиків

1918 - підписано Брестський мирний договір, згідно з яким Німеччина, Австро-Угорщина, Туреччина і Болгарія визнали Україну самостійною державою

1931 - російський співак Ф. Шаляпін відсудив 10 тис. франків у Радянського комерційного бюро в Парижі за піратське тиражування його пісень в СРСР

1942 - у Києві гітлерівці заарештували Олену Телігу та інших представників української інтелігенції, в основному членів ОУН (Мельника)

1951 - кінозірка Ґрета Ґарбо отримала американське громадянство

1969 - здійснив свій перший політ широкофюзеляжний пасажирський літак Боїнґ-74.

1964 - The Beatles вперше з'явилися в прямому ефірі американського телебачення («Шоу Еда Саллівана»); шоу дивилися майже 74 млн. телеглядачів

1993 - Пол Маккартні випустив сольний альбом Off the Ground 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39