стрічка

Гощанцям на замітку: як правильно поводитись з поліцією

06 Лютого 2019, 15:25
Організатор події – Молодіжний центр Волині 833
Організатор події – Молодіжний центр Волині

Сергій Перникоза – правозахисник, експерт Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів – поділився основними правилами поведінки та захисту прав у найпоширеніших ситуаціях з поліцією.

Фахівець розповідає як поводитись з правоохоронцями, коли ті перевіряють документи, розмовляли про всі нюанси затримання громадян, розглянули ситуації обшуку поліцією людини чи приміщень.

Головні поради від Сергія Перникози:

1. Вітайтесь та будьте доброзичливими з поліцією. Поводьтесь ввічливо, не намагайтесь ображати правоохоронців.

2. Ідентифікуйте поліціянтів: запитуйте посвідчення та занотовуйте дані, звертайте увагу на термін дії документу. Пам’ятайте, що форма і слова – це ще не доказ законності.

«Часто буває, що сказане відрізняється від написаного», – застеріг Сергій Перникоза.

3. Одразу з’ясовуйте причину звернення чи вимогу пред’явлення документів, що посвідчують особу. Важливо, що ви не зобов’язані постійно носити з собою документи, а засвідчити вашу особу можуть знайомі.

4. Коли поліціянти звертаються до вас з певними веліннями, уточнюйте чи це прохання, чи законне розпорядження (наказ):у першому випадку ви маєте право сказати «не хочу» і не виконувати його, у другому за невиконання вам загрожує юридична відповідальність.

«Люди роблять те, що не заборонено, поліція – те, що дозволено», – наголосив Сергій.

5. Уважно перечитуйте всі документи, які підписуєте, не зважаючи на те, що поліціянти  можуть наполягати на швидкості та розповідати про незначну важливість таких «листочків». Через неуважність чи лінь ви можете письмово зізнатися у скоєнні не одного злочину. А якщо вас ввели в оману і ви підписались під тим, з чим не погоджуєтесь, не поспішайте опускати руки та приймати ситуацію: звертайтесь до суду та захищайте свої права.

«Якщо вам щось засунули в кишеню, не поспішайте його звідти виймати і залишати відбитки пальців. Тоді важче буде довести, що це не ваше», − додав Сергій.



Для безкоштовної правової допомоги та консультації кожен громадянин може звертатись за телефоном: 0800213103.

Для отримання більшої кількості інформації читайте Закон України «Про Національну поліцію», щоб бути готовими захищати свої права у будь-яких ситуаціях спілкування з поліцією.

«Дуже дякую за лекцію. Добре, що ви розповідаєте це як громадянин, а не як поліцейський. Дивився я в інтернеті таку інформацію, то вона вся з вигодою для поліції: піддайся, ляж і т.д.», − поділився враженнями учасник події, торговий представник Сергій.


«У мене були такі ситуації з поліцією, коли я не знав своїх прав. А зараз бачу, що я міг зовсім по-іншому викрутитися. Це дуже корисно», − прокоментував учасник заходу, студент Іван.

ФОТО: Молодіжний центр Волині

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024