стрічка

Свята, іменини та дати 3 лютого: Максима Грека

03 Лютого 2019, 09:52
Свята, іменини та дати 3 лютого: Максима Грека 1521
Свята, іменини та дати 3 лютого: Максима Грека

Доброго ранку, дорогі читачі!

Свої Іменини 3 лютого святкують: Агнія, Акила, Анастасій, Валеріан, Євген, Іван, Кандид, Максим, Неофіт, Феодосій.

У неділю, 3 лютого, віряни православної церкви вшановують пам'ять Максима Грека, релігійного публіциста і перекладача. В народі свято отримало назву Максим - розрадник.

З церковних переказів відомо, що святий Максим народився в 1475 році в Греції, але згодом приїхав до Росії, де займався перекладом духовних творів. Першою його великою роботою був переклад Псалтирів. Максим Грек помер у 1556 році в Троїце-Сергієвій Лаврі.

Цього ж дня відзначають день ангела володарі імені Максим. Зазвичай на Максима господині випікали пироги з начинками з м'яса, яйця, грибів, риби. Пирогами пригощали членів сім'ї, жебраків і просто добрих людей. Було прийнято миритися з тими, з ким сталася сварка. Також намагалися 3 лютого сходити до церкви і помолитися про мир і допомоги в складній ситуації.

Народні прикмети на 3 лютого

  • Якщо на Максима через хмари видно Місяць - це до хорошого врожаю пшениці
  • Ясне небо на Максима - прикмета того, що порожні комори будуть.
  • Ясна погода 3 лютого - чекай затяжних морозів
  • Якщо подружжя візьмуться за руки і струсити сніг з дерева, яке росте в їхньому дворі, то це обіцяє їм процвітання і щастя
  • Якщо Місяць 3 лютого прихована за хмарами, швидко пливуть по небу - чекай доброго врожаю
  • Якщо на Максима запланована зустріч не відбулася, значить, це до добра - кажуть, що Бог від чогось лихого відвів
  • 3 лютого народжуються прекрасні сім'янини і господині
  • У ніч на Максима можна прив'язати батіг і рукавиці до коня - щоб домовик на неї не сідав. У цей день ходили на конюшню і перевіряли річну упряжку - вважалося, що лагодити її потрібно саме 3 лютого.
  • На Максима, 3 лютого, якщо створиш добру справу, то добро обов'язково повернеться.

Цей день в історії:

 

1488 - Бартоломеу Діаш досяг південного краю Африки, мису Доброї Надії

1815 — У Швейцарії засновано першу в світі фабрику з виробництва твердого сиру.

1867 - Муцухито став імператором Японії (імператор Мейдзі)

1932 — Відділ нацменшин Сибірського крайвиконкому ухвалив рішення про переведення на українську мову низового апарату Павлоградського, Полтавського, Славгородського, Ординського, Ключевського, Карасуського, Знаменського і Черлацького районів.

1957 — Відбувся запуск «Супутника-2», який доправив до космосу першу живу істоту земного походження — собаку на прізвисько Лайка.

1961 — Боб Ділан записав у Нью-Йорку перші пісні у власному виконанні.

1966 - АМС Місяць-9, запущена 31 січня, вперше у світі здійснила посадку на поверхню Місяця у районі Океану Бур і передала першу місячну фотопанораму.

1968 — Пол Маккартні без участі решти «бітлів» записав пісню Lady Madonna.

1984 — В Лонг-Біч (Каліфорнія) народилася перша дитина, зачата методом in vivo (штучне запліднення жінки-донора з наступною імплантацією в організм матері).

1994 - Верховна Рада України ратифікувала в повному обсязі Договір про скорочення і обмеження стратегічних наступальних озброєнь (СНО-1). 

2009 - Компанія AOL (aol.com) у черговий раз заблокувала доступ до своїх серверів за протоколом ICQ для користувачів альтернативних клієнтів з території колишнього СРСР 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024