стрічка

У Гощанській бібліотеці провели круглий стіл

30 Січня 2019, 18:00
У Гощанській бібліотеці провели круглий стіл 2580
У Гощанській бібліотеці провели круглий стіл

У Гощанській бібліотеці провели круглий стіл, де обговорили важливість Соборності для кожного Українця.

Продовжуючи відзначати 100-річчя Дня Соборності України в читальному залі Гощанської центральної районної бібліотеки відбувся круглий стіл-дискусія «Україна. Все те, що робить нас українцями». Про це пише Катерина Каплюк на сторінці у Facebook.

Де для обговорення на круглому столі запропонували такі питання:

  1. Чим є соборність для України – це виклик часу, історична закономірність чи випадковість, збіг обставин? 
  2. Історичні постаті того часу, їх роль у визвольних змаганнях українського народу та подальша доля після цих подій.
  3. Мовна проблема в контексті Соборності України.
  4. Проблема Соборності в контексті сучасного розвитку України.
  5. Значимість події для українського народу. Роль молоді у забезпеченні національної єдності та громадянської злагоди.

1

До участі запросили працівників виконавчої влади, вчителів історії, представників громадськості, учнівсько-студентську молодь, які є свідомими громадянами нашої держави, і небайдужі до історичних подій.

Засідання розпочали з перегляду документального фільму про історичний шлях до Соборності України. 

Історичний екскурс про поняття «соборності» та відзначення цієї знаменної події розповів заступник голови районної державної адміністрації Тарас Тарасович Гоменюк, та наголосив, що в пам’яті українського народу зберігається ще одна історія трагічної події – Бій під Крутами.

В обговоренні питань взяли участь основні експерти круглого столу, а саме:

  • Гоменюк Тарас Тарасович – заступник Гощанської районної державної адміністрації 
  • Бриковець Оксана Андріївна – вчитель історії та првознавства Гощанської районної гімназії 
  • Міщук Олександр Адамович – голова громадської організації Гощанське районне об’єднання Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім Т. Шевченка
  • Гончарова Галина Андріївна – завідуюча комунальної установи «Гощанський районний методичний кабінет» Гощанської районної ради
  • Талащук Алла Спиридонівна – директор Гощанської ЗОШ І-ІІІ, вчитель історії.

Усачук Андрій, студент Острозької академії, підкреслив про важливу роль молоді, як консолідуючої сили суспільства, яка має пам’ятати минуле, але розуміти сучасне і прогнозувати майбутнє.

«Кожен з нас – унікальний, єдиний і неповторний. На все, що відбувається довкола, ми можемо мати власну думку, власну позицію, по-різному оцінювати ситуацію в державі та підходити до вирішення соціально-економічних або інших проблем. Але є питання, які у жодному разі не можуть бути предметом суперечок – серед них ставлення до Батьківщини і, зокрема, питання соборності.

Соборність – це символ. Символ боротьби за волю. Порозуміння між людьми. І часточка надії і віри у майбутнє. Віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров’ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною. Маємо бути свідомі того, що лише в єдності дій та соборності душ можемо досягти величної мети – побудови економічно й духовно багатої, вільної й демократичної України, якою пишатимуться наші нащадки», – зазначає Катерина Каплюк.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024