стрічка

Свята, іменини та дати 22 січня: День соборності

22 Січня 2019, 10:00
День соборності 1901
День соборності

Доброго ранку, дорогі читачі!

В цей день в Україні відзначають дуже важливе для всієї країни державне свято – День соборності. Його встановили 21 січня 1999 року за указом Президента України на честь того, що в 1919 році проголосили Акт злуки УНР та ЗУНР в єдину державу. 22 січня 1919 року підписали договір Акт «Злуки», який оприлюднили на Софійській площі в Києві. Хоча він виявився декларативним, але сама ідея соборності жила.

І в 1990-х на початку, коли відбувався рух за відродження незалежності України ця ідея знову стала розвиватися. Тоді у 1990 році 22 січня мільйони українців вишикувалися у живий ланцюг від Львова до Києва, в честь Дня соборності. Тому кожен рік в цей день у Києві та інших містах люди будують живі ланцюги, як символ об'єднання країни.

Також в цей день Українська Центральна Рада прийняла Четвертий універсал. Це державно-політичний акт, грамота-прокламація, які видавала Українська Центральна Рада для широкого українського загалу. Всього УЦР було видано 4 універсала, які визначали етапи формування Української державності - від автономії до повної самостійності.

Четвертий Універсал був виданий 22-го січня 1918-го року (за новим стилем) і декларував незалежність України. УНР проголошувалася «самостійною, ні від кого не залежною, вільною суверенною державою українського народу».

У народі 22 січня відзначали Філіппів день. Свята закінчилися і на Русі для наших предків було саме час прибратися ввдома, привести в порядок себе  – піти в лазню, випрати, поприбирати. Це називалося «змивати Святки». А свято отримало таку назву, тому що православною церквою вшановується сьогодні святитель Филип Московський.

Свої іменини відзначають: Антоніна, Євстрат, Захар, Никандр, Пантелеймон, Петро, Полієвкт, Самей, Філіп.

Цей день в історії:

888 - Гвідо Сполетський був проголошений королем Італії. 

1506 - папа Юлій II запрошує на службу в Ватикан швейцарських гвардійців, які з тих пір охороняють папську резиденцію. 

1724 - Петром I видано указ про обов'язковість знання службовцями державних закладів законів і статутів та про заборону виправдуватися незнанням законів, під страхом штрафів за невиконання. 

1861 - французький мандрівник Анрі Муо знайшов у джунглях Камбоджі гігантський храмовий комплекс Ангкор Ват. 

1863 - почалося Січневе повстання. 

1905 - у Санкт-Петербурзі складена «Петиція робітників і жителів Петербурга для подання Миколі II», при спробі вручити її цареві, мирна демонстрація була жорстоко розігнана владою ( «Кривава неділя», 9 січня за ст. стилю ). 

1918 - Центральна Рада в IV Универсалі проголосила самостійність УНР 

1919 - Директорія УНР проголосила Акт Злуки УНР і ЗУНР, ЗУНР перетворено в Західні Області УНР 

1969 - молодший лейтенант Радянської Армії Віктор Ільїн здійснив спробу замаху на Генерального секретаря ЦК КПРС Леоніда Брежнєва. 

1992 - 22-23 січня відбувся I Всесвітній конгрес українців. 

2005 - міністр закордонних справ Північної Кореї Кім Ке Гван оголосив, що КНДР є ядерною державою. 
 

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024