стрічка

Свята, іменини та дати 15 січня: Куряче свято

15 Січня 2019, 10:25
Доброго ранку, дорогі читачі! 1934
Доброго ранку, дорогі читачі!

Доброго ранку, дорогі читачі!

Іменини 15 січня святкують: Закхей, Кузьма, Марко, Модест, Петро, Серафим, Сергій, Сильвестр, Феодотія, Феопент, Феопист, Юліанія (Юліанія, Юлія, Уляна).

Цього дня відзначають день Сильвестра або Куряче свято. Тривають гуляння, пов'язані зі Святками.

Морози посилюються, але зате дні стають набагато довше. Найчастіше 15 січня починають мести хуртовини, вдаряють морози. Говорили: «На Сильвестра день прибуває, а мороз - міцнішає».

У храмах 15 січня відбуваються богослужіння, які присвячені Святому Сильвестра Римського - святителю і єпископу, який проповідував Віру в Ісуса Христа, коли на християн відбувалися гоніння. У народі Святий Сильвестр був відомий як покровитель домашньої птиці, особливо курей. Тому, 15 січня селяни займалися тим, що чистили курятники, окурювали їх запашними травами, а також годували птахів. Маленьким дітям давали особливе частування у вигляді півників - випічку, приготовану за спеціальним рецептом. 15 січня так і називали - «Куряче свято».

Народні прикмети на 15 січня:

  • Якщо у морозний день півні починають рано співати - чекай відлиги
  • Якщо сорока шукає притулок серед житла - прикмета до того, що буде заметіль
  • Якщо ввечері 15 січня на небі з'явилися хмари, то це обіцяє переміну погоди
  • Якщо рано півні заспівали - бути відлизі
  • Якщо місяць на небі яскравий і з гострими рогами, то на наступний день буде вітряна погода
  • Якщо півень заспівав пізно ввечері - чекай зміни погоди
  • Кури 15 січня рано лягають - чекай холоднечу
  • Качки і гуси копаються в снігу - скоро потеплішає
  • Якщо на Сильвестра трапляється буря - чекай сильних морозів у найближчі дні

Цей день в історії:

1797 - Джон Етерінгтон з Лондона вперше в Англії почав продаж у своєму магазині нового типу головного убору - циліндра.

1892 - У газеті «Triangle» в місті Спрінґсфілд, штат Масачусетс, де виникла гра баскетбол, автор гри доктор Джеймс Нейсміт вперше опублікував 13 правил її проведення.

1907 - Доктор Лі де Форест запатентував трьохелектродну вакуумну трубку, пристрій, котрий дав змогу перетворити радіо на практично використовуваний пристрій передачі голосу та музики.

1919 - Після провалу збройного комуністичного повстання в Берліні, урядові війська схопили і без суду стратили ініціаторів повстання, засновників німецької Компартії 48-річних Карла Лібкнехта і Розу Люксембург.

1951 - Західнонімецький суд виніс вирок у справі Ільзе Кох, дружини коменданта концентраційного табору Бухенвальд, звинуваченої у знущаннях та вбивствах в'язнів і прозваної за свою надмірну жорстокість «бухенвальдською відьмою». 

1970 - 28-річний полковник Муаммар Каддафі, котрий прийшов до влади в Лівії в результаті військового перевороту і повалення влади короля Ідріса, проголошений прем'єр-міністром країни.

1986 - У радянських газетах опубліковано заяву Генерального секретаря ЦК КПРС Михаила Горбачева, у якій проголошено «програму поетапної ліквідації до 2000 року всіх видів ядерних озброєнь».

1992 - Бернерс-Лі Тім, «батько World Wide Web», випустив веб-браузер - програму, яка дає можливість переглядати ресурси інтернету.

1992 - Європейська спільнота визнала незалежність Хорватії та Словенії, колишніх югославських республік, які перебували у федерації з 1918 року.

1992 - Президією Верховної Ради України затверджено музичну редакцію Державного гімну України, автором якої є Михайло Вербицький

1992 - Ямайка і Австрія визнали незалежність України.

1994 - У результаті проведеного в Туркменистані референдуму повноваження голови республіки Сапармурата Ніязова продовжені з п'яти до десяти років.

1994 - за нез'ясованих обставинах безвісти зник український політик Михайло Бойчишин.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024