стрічка

Свята, іменини та дати 14 січня: Старий Новий рік

14 Січня 2019, 09:55
Свята, іменини та дати 14 січня: Старий Новий рік 1282
Свята, іменини та дати 14 січня: Старий Новий рік

Доброго ранку, дорогі читачі!

В цей день православні українці відзначають Старий Новий рік. Традиція святкування бере початок від розбіжності Юліанського календаря (календаря «старого стилю») і Григоріанського календаря   того, за яким зараз живе майже весь світ. Розбіжність календарів у нашому столітті складає 13 днів.

Також 14  січня відзначають Василів день, який до календарної реформи збігався з початком нового року, відзначається на честь Василія Великого, відомого також як Василь Кесарійський. Цей святитель в 4 столітті був архиєпископом Кесарії Каппадокійської і прославився як богослов, автор численних проповідей і творець ідеї іконостасу. 

Наші предки дали святому немилозвучне прізвисько — Василь Свинятник. Однак під цим ім'ям не малося на увазі нічого поганого. Вся справа в тому, що в народі Василь вважався покровителем свиней, а на Новий рік раніше завжди готували страви з свинини — смажене порося, варені окости і так далі.

У народі говорили, що «Василь навпіл Святки ділить». Це означає, що з 7 по 14 січня святкувалися «святі вечори», а з 14 по 19 — «страшні». У цей день дівчата зазвичай ворожили про бажане заміжжя. 

Іменини 14 січня відзначають: Василь, Григорій, Петро, Федот, Феодосій, Емілія.

Цей день в історії:

 

1604 - відкрилася Гемптон-Кортська конференція на чолі з королем Англії Яковом I для обговорення вимог пуритан зі зміни доктрини Англіканської церкви. 

1761 - в бій у індійського міста Паніпат 90-тисячне військо афганців (під командуванням Ахмад-шаха Дуррані) в союзі з індійськими мусульманськими загонами повністю знищило військо маратхських князів. 

1929 - в ході укрупнення одиниць адміністративного-територіального поділу РРФСР була утворена Центрально-Промислова область. До неї увійшли Московська, Рязанська, Тверська і інші губернії. 

1943 - війна на Тихому океані: почалася евакуація японських військ з острова Гуадалканал. 

1969 - в результаті пожежі на борту авіаносця ВМС США «Ентерпрайз» в районі Гавайських островів загинуло 27 людей, знищено 15 літаків. 

1972 - взійшла на трон королева Данії Маргрете II. Цікаво, що королева знаходиться поза партійної політики і не озвучує особистих політичних поглядів. 

1989 - Миколою Расторгуєвим та Ігорем Матвієнко заснована група «Любе». 

1992 - Україна встановила дипломатичні відносини з Мексикою. 

2005 - космічний зонд «Гюйгенс» здійснив посадку на Титан - супутник Сатурна, другий за величиною супутник у Сонячній системі (після Ганімеда).
 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024