стрічка

Гощани налаштовують культурні зв'язки з французьким містечком

10 Січня 2019, 17:15
Гощани налаштовують культурні зв'язки з французьким містечком 1477
Гощани налаштовують культурні зв'язки з французьким містечком

Задля налагодження співпраці, на Різдво до Гощі завітав організатор «Свята Кування» у Франції Роланд Комт.

У вівторок, 8 січня Гощанську селищну раду відвідав француз Роланд Комт. Чоловік 22 роки поспіль організовує в своєму рідному містечку Сен-Мартен Ля Плен фестиваль «Свято Кування». А в Україну приїхав шукати партнерів для культурної співпраці. Окрім Гощі пан Комт побував у Львові та Рівному, повідомляє Гощанська селищна рада.

Приїзд француза став можливим завдяки сприянню керівника управління стратегічного розвитку Рівного Сергія Гемберга та головного редактора міжнародного видання «Ковальська майстерня» Олени Невойси. Гощу представили Роланду Комту як містечко, із яким можна налагодити партнерські взаємини.

«Ролан Комт зацікавлений встановити партнерські зв’язки між Україною й Францією. Йому важливо визначити, яке українське місто може стати містом-побратимом невеликому французькому Сен-Мартен Ля Плену. Подібні культурні програми підтримуються, якщо вони встановлені між містами, із приблизно однаковою кількістю мешканців. В Гощі мешкає 5300 людей, в Сен-Мартен Ля Плені – 3600. Окрім того, ми знаємо, що в Гощі на базі Центру зайнятості працює потужна ковальська школа. Отож ми запропонували відвідати ваше селище», – зазначила організаторка візиту, головна редакторка журналу «Ковальська майстерня» Олена Невойса.

Як зазначив Роланд Комт містечко Сен-Мартен Ля Плен уже уклало договір про співпрацю із Італією, Чехією, Польщею та Словаччиною.

« Ми прагнемо розвивати зв’язки із країнами, які мають слов’янські корені. Особливо нас цікавлять здобутки ковальського руху, позаяк проводимо фестиваль ковальства. Але наголошую, аби співпраця була плідною дуже багато чинників має співпасти», – сказав Роланд Комт.

Гощанський селищний голова Микола Панчук наголосив, що влада Гощі зацікавлена у налагодженні партнерських зв’язків із французьким містечком.

«Ми маємо зрозуміти, де співпраця буде найкориснішою для двох громад. Зважаючи на те, що в Гощі розвинене ковальство, а у місті пана Комтона уже 22 роки проводять фестиваль «Свято кування» – це може стати відправною, головною, але далеко не єдиною, точкою партнерства»,  – наголосив Микола Панчук.

Після перемовин у Гощанській селищній раді Роланд Комт відвідав Гощанську філію Рівненського ОЦЗ, де поспілкувався із її керівником Петром Зубкевичом, працівниками та місцевими ковалями. Також французу показали музей ковальства та найліпші вироби ковалів.  

Опісля гід Володимир Коташевський провів гостеві екскурсію Гощанським парком та розповів про точки дотику французької та гощанської історій. Гід подарував закордонному гостю цеглу із власної колекції з написом «Paris». З такої цегли збудовані печі та комини Садиби Ленкевичів. 

Насамкінець Ролану Комтону презентували творчість Народного аматорського хору  «Чорнобривці» Гощанського районного об’єднання культури й дозвілля, яким керує заслужений працівник культури України Леонід Сітовський.

Підсумовуючи зустріч в Гощі Роланд Комт наголосив, що уже зараз може сказати про два перспективні напрямки співпраці: ковальська справа та народна творчість.

«Гоща допомогла мені відкрити українську культуру й цілком очевидно, що напрямків для співпраці дуже багато. Очікую, що вже в травні  делегація з Гощі відвідає містечко Сен-Мартен Ля Плен, побуває на фестивалі «Свято кування» й познайомиться із французькою культурою, звичаями та побутом», – зазначив пан Роланд Комт.

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024