стрічка

Свята, іменини та дати 10 січня: Різдвяний м'ясоїд

10 Січня 2019, 10:00
Свята, іменини та дати 10 січня:  Різдвяний м'ясоїд 939
Свята, іменини та дати 10 січня: Різдвяний м'ясоїд

Доброго ранку, дорогі читачі!

Іменини 10 січня святкують: Агафія, Антонія, Вавила, Гликерія, Горгоній, Домна, Дорофій, Юхим (Євфимій), Зенон (Зінон), Ігнатій, Індіс, Мардоній, Мігдоній, Никанор, Нікострат, Петро, Секунд, Симон, Феофіл, Феофіла.

Домочадців день, або Різдвяний м'ясоїд – початок періоду коли можна їсти м'ясо.

Це не святковий день, просто з цього дня починається довгий період життя православних, коли можна їсти м'ясо. І селяни користувалися цим в повній мірі. Адже були не лише релігійні мотиви, але також не прийнято було забивати худобу на початку січня.

І разом з М'ясоїдом починався період весіль, коли ж ще гуляти їх, як не в період, коли можна їсти м'ясо і влаштувати гідний стіл. Також день називався Домочадцевим, тому що вся родина збиралася, працювала по господарству, а потім разом сідали за стіл.

Церква вшановує цього дня пам’ять 20 тисяч мучеників, у Нікомідії (нині турецький Ізміт) в церкві спалених, та інших, також і поза церквою постраждалих, серед котрих – Гликерій, Зинон, Феофіл, Дорофей, Мардоній, Агафія, Домна, Антонія та ін. Ця кривава драма розгорталася в Нікомідії – тодішній східній столиці Римської імперії на початку IV століття за правління римського імператора (а згодом і узурпатора) Максиміана (284-305) в добу Великого гоніння на християн. Жорстокий правитель спалив 20 тисяч християн у церкві, та просто повбивав мало не всіх, хто сповідував християнство у місті. Щодо самого Максиміана, то кінчив він дуже погано – наклав на себе руки.

Народні прикмети:

Цього дня вшановують пам’ять святих з Нікомидії. Наші пращури помітили, що погода цього дня вказує на погоду в липні. Якщо 10 січня буде снігопад і заметіль, то липень заливатимуть інтенсивні дощі. Якщо цього дня скирти хліба вкривав іній, це був знак того, що майбутнє літо явно буде дощовим.

Цей день в історії:

 

49 до н. е. - Юлий Цезарь перейшов з військом Рубікон, що означало неминучий початок громадянської війни. 

1429 - Герцог Бургундський Філіп III Добрий заснував орден Золотого Руна. 

1601 - Англійська Ост-Індійська компанія отримала право монопольної торгівлі на півострові Індостан, в Індокитаї та на островах Південно-східній Азії. 

1775 - У Москві, на Болотної площі, страчений Омелян Пугачов, який видавав себе за Петра III.

1781 - підписання першого морехідного і торгового договору між Російською Імперією і Францією. 

1810 - анульований шлюб Наполеона і Жозефіни. 

1863 - в Лондоні запущена перша лінія метрополітену (довжина 3,6 км). 

1877 - здобуто перемогу російських військ і болгар під Шипкою над 30-тисячною турецькою армією Весіль-паші. 

1920 - на першому в історії засіданні Ліги Націй ратифікований Версальський договір, що закінчив Першу світову війну. 

1939 - утворені Запорізька, Кіровоградська та Сумська області УРСР. 

1946 - перше засідання Генеральної Асамблеї ООН у Лондоні, на якому було представлено 51 держава. 

1962 - найбільша в історії лавин катастрофа: обвал з Невадо-Уаскаран (Перу). Обсяг маси снігу і льоду склав приблизно 3 млн кубічних метрів, а до кінця руху досяг 10 млн кубометрів. Лавина за 7 хв. стерла з лиця землі містечко Ранраірка, 6 менших поселень і частково зруйнувала ще три. Точне число жертв невідомо. За приблизними підрахунками загинуло 4 тис. чоловік і 10 тис. голів домашніх тварин. 

1989 - початок виводу кубинських військ з Анголи. 

1992 - скасування фіксованих цін на хліб і молоко. 
 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024