стрічка

Свята, іменини та дати 9 січня: тритій день Різдва

09 Січня 2019, 09:45
Свята, іменини та дати 9 січня: тритій день Різдва 1706
Свята, іменини та дати 9 січня: тритій день Різдва

Доброго ранку, дорогі читачі!

Іменини 9 січня святкують: Лука, Степан (Стефан), Федір, Ферапонт.

Церква цього дня вшановує одного з перших християн, апостола першомученика і архідиякона Стефана. За проповідь християнства Стефан був до смерті забитий камінням. Під час кончини Стефан, подібно до Христа, просив, щоби Господь пробачив його мучителів і вбивць. Палець святого Стефана зберігається в Хрестовоздвиженській церкві Ближніх печер Києво-Печерської лаври. Цьому святому моляться про дарування покаяння.

У день Степана дівчата ворожать на швидке заміжжя. Розсипають на столі насіння і попарно їх перераховують. Якщо випадає парне число, значить, цього року, можливо, вдасться знайти собі пару. Залишилася, одна насінини означає, що заміж дівчина вийде нескоро.

  1. Якщо людина народилася в день Степана, то він буде відмінним господарем і сім'янином
  2. Якщо на деревах видно іній - чекай багатого врожаю хлібних культур
  3. Мороз і сонце 9 січня за вікном обіцяють урожайний рік
  4. Вважалося, що якщо в день Степана напоїти коня водою з відра, в якому була срібна монетка, то тварина весь рік буде сумирним і поступливим. Також такий обряд, згідно з повір'ями, захищав коней від хвороб
  5. Снігопад в день 9 січня обіцяв багатий урожай ягід та грибів
  6. Якщо ворони гніздяться на снігу - чекай швидкого тепла. Якщо ж птахи 9 січня збираються зграйками на верхівках дерев, то морози ще будуть тривати досить довго.
  7. Якщо господар в цей день обгородить свій будинок осиковими кілками, то протягом усього року в нього не ввійде ніяка нечисть

Цей день в історії: 

1792 - укладено Ясський мирний договір, який завершив російсько-турецьку війну 1787-1792. 

1905 - «Кривава неділя» в Санкт-Петербурзі: складена «Петиція робітників і жителів Петербурга для подання Миколі II», при спробі вручити її цареві мирна демонстрація була жорстоко розігнана владою. 

1907 - у Вільнюсі відкрилася перша литовська художня виставка. 

1932 - в руїнах стародавнього індіанського поселення Монте-Альбана на півдні Мексики виявлений найбільший скарб XIII століття, що належить народності сапотеків. 

1951 - офіційно відкрито будівлю штаб-квартири ООН в Нью-Йорку. 

1958 - Рада Міністрів СРСР прийняла постанову про організацію Новосибірського державного університету, який розглядався як складова частина СВ АН СРСР. 

1992 - проголошення незалежності Республіки Сербської. 

1992 - Гвінея, Венесуела і Чилі визнали незалежність України. Цього ж дня Україна встановила дипломатичні відносини з КНДР. 

1996 - бойовики Салмана Радуєва захопили будівлю лікарні у Кизляр, узявши в заручники 3700 чоловік.
 

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024