стрічка

Свята, іменини та дати 7 січня: Різдво Христове

07 Січня 2019, 09:55
Свята, іменини та дати 7 січня: Різдво Христове 3182
Свята, іменини та дати 7 січня: Різдво Христове

Доброго ранку, дорогі читачі!

У понеділок, 7 січня свої іменини відзначає – Валтасар.

У цей день православні віряни відзначають одне з головних церковних свят – Різдво Христове. Це великий день для всього християнського світу. 

Православні сім'ї чекали цього дня весь рік, і підготовка до свята була серйозною. Шість тижнів до нього прийнято було поститися. Зате на Різдво стіл ломився від страв.

Вертеп
Вертеп

Одне з головних місць на ньому займає свинина – і це не дивно, тому що саме до цього дня селяни приурочували забій худоби. Також на свято обов'язково готують кутю, млинці, холодець, заливну рибу, гусака чи качку з яблуками, пироги і пряники.

На Київській Русі святкування Різдва злилося з древнім обрядом – Святками. Так і донині називаються 12 днів між Різдвом і Хрещенням. Святочні традиції мають дохристиянське походження і пов'язані з основним заняттям християн – землеробством.

За звичаєм, цього дня молодь вбиралася в старий одяг, одягала маски і влаштовувала ігрища, а також ходила колядувати.

Варто відзначити, що для Різдва існує безліч цікавих прикмет і звичаїв. Так, вважалося, що в цей день дівчина, яка страждає від нещасного кохання, може звільнити своє серце. Для цього вона повинна була взяти камінь, розжарити його в печі, а після цього — втопити в ополонці. Якщо камінь розколювався від холоду – неподілене почуття покидало дівчину.

Крім того, старшій господині будинку в свято належало обмести кути дому віником з кропиви. Це робилося для того, щоб в оселі не водилися злі духи. Вважалося, що обов'язково потрібно надягнути нову сорочку — інакше загрожує неврожай. З цього приводу говорили: «На Святий вечір сорочка хоч плохенька, та біленька; на Різдво — хоч сувора, та нова».

З приводу врожаю також помічали: якщо випаде іній — вродить хліб, якщо небо зоряне — горох. А якщо на дворі завірюха — бджоли роїтися будуть добре.

Колядники
Колядники

Цей день в історії: 

 

1610- відкриття чотирьох найбільших супутників Юпітера Галілео Галілеєм 

1839- День народження фотографії, Франсуа Араго на засіданні Французької академії наук детально доповідає про перший в історії людства оптико-хімічному способі отримання зображень і назвав ім'я його винахідника - художника Луї Дагера. 

1928- Перший політ літака У-2 ( «Кукурузник») конструкції Н. Н. Полікарпова. Після його смерті в 1944 році літак на честь його творця перейменували на По-2. У-2 будувався серійно до 1953 року, всього було побудовано 33000 машин. 

1953- заява президента США Гаррі Трумена про наявність у Сполучених Штатів водневої бомби. 

1979- в'єтнамськими військами повалений режиму Пол Пота у Камбоджі. 

1980- Індіра Ганді знову стає прем'єр-міністром Індії. Другий термін її правління був відзначений конфліктом з сикхами, що проживали, в основному, в штаті Пенджаб. 

1989- принц Японії Акіхіто проголошений новим імператором. В Японії настала нова ера Хейсей. 

Коментарі
06 Грудня 2019, 18:51
Це варто знати!<br/><br/>Що є давня Коляда та Православне Різдво?<br/>Чому зимове Сонцестояння точка відліку Коляди?<br/>Яка енергетика Колядного циклу і чому вона саме така?<br/>Для чого Вишніми Силами передбачені Колядні пости і у який час?<br/>Чи маємо ми право змінювати сакральні православні дати святкування Різдва?<br/><br/>Стаття &amp;quot;Коляда та Різдво – сакральна основа Православного календаря!&amp;quot; -<br/>https://uamodna.com/articles/kolyada-ta-rizdvo-indash-sakraljna-osnova-pravoslavnogo-kalendarya/
11 Грудня 2019, 15:04
Цікаво про Коляду та давнє Різдво - http://koliada-kalendar.tilda.ws
12 Грудня 2019, 17:10
Коляда - це цикл найбільших річних свят Творця, час народження Кола Року (Різдво Коляди)! <br/>Маємо берегти давній Православний Світогляд! Бо він нас робить українцями!<br/>Також маємо знати, що юліанський та григоріанський календарі не мають ніякого стосунку до православного Різдва!<br/>Важливо пам'ятати і давнє вітання на православне Різдво.<br/>Колись вітались так - &amp;quot;КОЛЯДА НАРОДИЛАСЬ!&amp;quot;, у відповідь - &amp;quot;СЛАВИМО ЇЇ !&amp;quot;<br/>Так звучала щира подяка Творцю за його опіку над миром, за нову програму Кола Року - Коляду!<br/>Про давні православні свята Кола Року читайте тут - http://koliada-rizdvo.tilda.ws <br/>Шануймо українську духовність!
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024