стрічка

Свята,іменини та дати 24 грудня: День працівників архівних установ

24 Грудня 2018, 10:00
Свята,іменини та дати 24 грудня:  День працівників архівних установ 1240
Свята,іменини та дати 24 грудня: День працівників архівних установ

Доброго ранку,  дорогі читачі!

День ангела 24 грудня святкують: Аіфал, Акепсій, Варсавою, Вевей, Вікентій, Данило, Омелян, Іван, Леонтій, Лука, Міракс, Никифор, Никін, Петро, Терентій, Филимон.

 

В цей день православні віряни вшановують пам'ять преподобного Нікона Печерського, ченця Києво-Печерського монастиря. На Ніконів день в народі говорили: «Нікон стоїть біля ікон».

Нікон народився в 11 столітті в багатій і знатній родині. Вже в юності став учнем святого Антонія - засновника Києво-Печерської лаври. Пізніше він переїхав у місто Тмутаракань, де і знайшов собі обитель.

Також, 24 грудня відзначають Святвечір — це день напередодні католицького Різдва Христового і приготування до цього великого свята. Назва «святвечір» походить від слова «сочиво» — це особлива зернова каша з медом і сухофруктами.

Куштувати «сочиво» прийнято в переддень свята тільки після літургії, яка з'єднується з вечірнею. Традиція не куштувати їжі до першої вечірньої зірки, пов'язана зі спогадом про явище зірки на Сході, що сповістила про народження Христа. При цьому статутом ця традиція не наказана.

Також у різдвяний святвечір в церквах вранці служиться свята меса по чину Адвенту, а меса навечір'я Різдва починається затемна, опівночі. Однак з пастирських міркувань дозволено починати богослужіння на кілька годин раніше.

Щодо професійних савят, то сьогодні, 24 грудня святкують День працівників архівних установ.

Архівна спадщина суверенної України являє собою сукупність сотень тисяч фондів, що зберігаються в системі архівів по всій території країни.

24 грудня в Україні відзначається День працівників архівних установ. Це свято було встановлене 30 жовтня в 1998 р. відповідно до Указу Президента України № 1200/98.

Цей день в історії:

 

1790 - День взяття турецької фортеці Ізмаїл російськими військами під командуванням О. В. Суворова.

1914 - Короткий неофіційне припинення бойових дій на західному фронті Першої світової війни, яке відбувалося в Святвечір і Різдво 1914 між британськими та французькими солдатами з одного боку, і німецькими з іншого. 

1917 - Проведено Загальноукраїнський (більшовицький) з'їзд Рад у Харкові, на якому проголошено маріонеткової Української Радянської республіки - УНР. 

1924 - Албанія стала республікою, але вже в 1928 році парламент розпущений, а Албанія проголошена королівством.

1943 - Початок великого наступу радянських військ на Правобережній Україні.

1979 - СРСР почав окупацію Афганістану. Це сталося внаслідок чинення військового опору моджахедів і призвело до введення радянських військ.

1982 - Дослідний зразок найбільшого серійного вантажного літака у світі Ан-124 «Руслан» здійснив перший політ.

1997 - Відбувся перший концерт гурту «Мандри». Цей день вважається датою заснування гурту. 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024