стрічка

Свята, іменини та дати 22 грудня: День енергетика

22 Грудня 2018, 10:03
1575

Доброго ранку, дорогі читачі!

У суботу, 22 грудня іменини святкують: Анна, Самуїл, Софрон, Степан.

Сьогодні православні вшановують святу Анну – мати Діви Марії, оскільки саме в цей день вона зачала Богородицю. Особливу увагу сьогодні приділяли погоді, можна було дізнатися якою вона буде в наступному році.

А вагітні жінки повинні були в цей день постити, не сваритися з людьми і не потрапляти на очі хворим і калікам. Також Анну Темну вважали своїм святом і пасічники.

Щороку в день зимового сонцестояння в Україні святкють День енергетика. Символічно, що свято співпадає з найкоротшим днем і найдовшою ніччю в році, коли робота енергетиків найбільш помітна.

Україна завжди посідала значне місце в сфері розвитку та управління паливно-енергетичним сектором. На території країни розроблялися і впроваджувалися новітні досягнення в цій галузі. Ось деякі віхи становлення і розвитку електроенергетики в Україні.

В Україні щорічно 22 грудня відзначають День працівників дипломатичної служби, встановлений Указом Президента від 21.11.05 № 1639/2005. (Цього дня в 1917 році Урядом Української Народної Республіки був створений Генеральний секретаріат міжнародних справ). Зовнішньополітична служба України має давні традиції, засновані, перш за все, на дипломатичному досвіді Київської Русі.

Цей день в історії:

 

69 — після тривалої громадянської війни на чолі Римської імперії став Тіт Флавій Веспасіан, засновник династії Флавіїв

1216 — Папа Римський Гонорій III затвердив орден мандрівних проповідників (домініканців), заснований іспанським ченцем Домініком 1215 року.

1790 — у ході російсько-турецької війни 1787-1791 рр. російські війська взяли штурмом фортецю Ізмаїл, що фактично визначило перемогу росіян у цій війні

1895 — німецький фізик Вільгельм Рентґен опромінив руку своєї дружини «Х-променями», отримавши один із перших у світі рентґенівський знімок (найперший отримав український фізик Іван Пулюй)

1917 — голова уряду Української Народної Республіки Володимир Винниченко підписав розпорядження про створення Генерального секретарства з міжнародних справ. 

1917 — у Харкові відбувся заколот проти Української Народної Республіки, встановлено більшовицьку владу і скликано III екстрений з’їзд рад Донецько-Криворізького басейну

1917 — Конгрес США ввів у країні «сухий закон».

1938 — біля берегів Південної Африки спіймали першу латімерію (найдавнішу зі сучасних риб)

1941 — британський прем'єр-міністр Вінстон Черчілль прибув до Вашингтона для переговорів з президентом США Франкліном Рузвельтом щодо об'єднання англо-американських зусиль і вироблення спільної стратегії у війні проти Німеччини та Японії. Наслідком переговорів стало створення «Об’єднаних Націй»

1972 — у Білій Церкві на комбінаті шин і гумовотехнічних виробів випущено першу продукцію.

1988 — Південно-Африканська Республіка підписала з ООН угоду, згідно з якою отримала незалежність остання в Африці колонія – Намібія.

1989 — у Румунії перемогла народна революція, спрямована проти режиму Ніколае Чаушеску, до влади прийшов Фронт національного порятунку.

1989 — Падіння Берлінської стіни - за згодою між керівниками Західної та Східної Німеччини вперше після зведення «берлінської стіни» Бранденбурзькі ворота були відкриті для вільного проходу через них громадян обох держав.

1999 — на посту прем'єр-міністра України затверджено колишнього голову Національного банку Віктора Ющенка. 

Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024