стрічка

У Гощі ковалі-початківці викували свої перші вироби

20 Грудня 2018, 10:55
2491

У групі слухачів Гощанського навчального відділення Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості за професією «Коваль ручного кування» триває насичене виробниче навчання.

Свої ковальські навички учні проявляли у понеділок, 18 грудня, під час виготовлення лопатки для взуття. Про це пишуть на сторінці на Facebook-сторінці Рівненського центру професійно-технічної освіти державної служби зайнятості.

Знання, отримані на заняттях в РЦПТО, професійний супровід досвідченого майстра дозволять вже під час виробничої практики самостійно виконувати ковальські роботи, працювати із спеціальним інструментом, на сучасному обладнанні, виконувати реальні замовлення, відточуючи власний «почерк» і стиль.

Максим Чумаченко (м. Лисичанськ Луганської області), Сергій Килюшик (м. Дубно), Олександр Єфімчук (смт Гоща) завзято розпочали нове заняття, адже прийшли на навчання за покликом серця і прагнуть якомога краще опанувати ковальську майстерність. Їхній наставник, майстер виробничого навчання РЦПТО ДСЗ, знаний досвідчений коваль Сергій Торуля наголошує, що, ковалі повинні відчути метал, не боятися експериментувати, достеменно знати його властивості та характеристики, мають вправно володіти інструментом та максимально точно дотримуватися ескізів…



Під час заняття на виготовлення першої лопатки для взуття ковалі-початківці витратили близько 6 годин. Таку ж роботу, будучи кваліфікованими ковалями із досвідом, вони зможуть виконати всього за годину. Слухачі вручну виконали основні ковальські операції, працюючи як ковальським молотом, так і використовуючи пневматичний молот. Результат порадував та надихає на наступну роботу.

Вже за кілька днів із навчальних аудиторій і кузні Гощанського навчального відділення РЦПТО ДСЗ слухачі відправляться на виробничу практику у приватні кузні за місцем проживання. Досвідчені місцеві ковалі передаватимуть досвід учням, долучатимуть їх до виконання різноманітних замовлень. Наприкінці січня наступного року ковалі підтверджуватимуть 2 кваліфікаційний розряд, а на початку квітня здаватимуть державну кваліфікаційну атестацію, де представлять свої кваліфікаційні роботи на 3-й розряд.



Шлях до справжнього вміння, професійності та успіху нелегкий. Проте кожен із слухачів РЦПТО, навчаючись, впевнено наближається до мети – розуміти, відчувати та працювати із металом, дарувати людям насолоду, втілювати сміливі ідеї у власні ковані вироби та здобувати звання справжнього коваля-професіонала. Унікальні ковальські вироби назавжди закарбовують «мову» авторів, холодний метал наче випромінює їхнє душевне тепло та настрій. Постійно наповнюється і Музей ковальства у відділенні, збільшується когорта умільців, які зберігають і примножують стародавнє ремесло, збагачують його новими сучасними талановитими нотками.










Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024