стрічка

Свята, іменини та дати 19 грудня: День Святого Миколая

19 Грудня 2018, 10:17
Свята, іменини та дати 19 грудня: День Святого Миколая 1938
Свята, іменини та дати 19 грудня: День Святого Миколая

Доброго ранку, дорогі читачі!

Нехай ранкові подарунки під подушкою зарядять вас енергією та хорошими емоціями на цілий день.

Свої іменени у цей день відзначають Максим та Микола.

Традиційно День Святого Миколая – популярне зимове свято для дітей та дорослих. Головна ідея свята - відчуття безкорисливого добра, прагнення подарувати іскру радості та надії. Це не тільки сімейна традиція, але й один із символів духовного тепла.

Цьому святу налічується вже багато століть. Виникло воно приблизно після 345-го року від Різдва Христового. Присвячено дню, коли один з яскравих послідовників Христових був покликаний Господом на Небо. Цього щирого християнина звали Микола. Він ніс своє служіння в стародавній Лікії, місто Миру (нині ця місцевість знаходиться поблизу сучасного турецького міста Демре) і був єпископом у місцевій Церкви.

Миколая – це і православне і народне свято, в цей день Православна церква відзначає пам'ять одного з найбільш шанованих на Русі святих — Миколи Угодника, або, як його ще називають, Чудотворця. Так, це саме той день, коли ви будучи дитиною раділи вранці і заглядали під подушку, в надії знайти подарунок, який так хотіли.

Наші предки вважали Миколу захисником тих, кого обмовили, він допомагав невинно засудженим, був покровителем моряків, дітей і купців. Молилися йому навіть землероби, щоб була гарна погода і чудовий урожай.

Також у цей день, 19 грудня світова спільнота відзначає Міжнародний день допомоги бідним. За даними міжнародних експертів на кінець 20 століття, близько чверті всього населення планети, тобто півтора мільярда людей, живе в злиднях. У зв’язку з цим ООН прийнято кілька програм, що ставлять своєю метою викорінювання убогості.

Перші програми з ліквідації бідності почали діяти ще 10 років тому, проте поки що число тих, які живуть за межею бідності не зменшується.

На середу 18 грулян припадає і святкування Дня адвоката в Україні проводиться у другій декаді грудня. Офіційне свято встановлено з 2002 року. Традиції святкування Дня адвокатури включають ряд урочистих заходів і церемоній, вшанування правозахисників і адвокатів.

В грудні 2002 року Президент України підписав Указ № 1121/2002 про встановлення в Україні професійного свята - Дня адвокатури, який відзначається щорічно 19 грудня.

Цей день в історії:

 

1674 — запорізькі козаки розгромили турецько-татарське військо.

1686 — Робінзон Крузо залишає обжитий ним острів, пробувши на ньому двадцять вісім років, два місяці і дев'ятнадцять днів.

1863 — англієць Фредерік Волтон запатентував нове покриття, назвавши його «лінолеум».

1909 — У Німеччині засновано футбольний клуб «Боруссія».

1917 — У Канаді іграми в Монреалі і Торонто стартував перший чемпіонат Національної Хокейної Ліги (НХЛ).

1919 — Харків стає столицею України (постанова більшовицької Росії)

1941 — 15-літня англійська принцеса Єлизавета (нинішня королева) виступила в спектаклі «Попелюшка» для англійських солдатів

1941 — Після невдалої спроби захопити Москву і першої у Другій світовій війні поразки німецьких військ Адольф Гітлер прийняв на себе командування армією.

1974 — У магазинах США з'явився у продажу «Altair 8800», саморобний комп'ютерний набір вартістю 397 доларів.

1984 — У Пекіні прем'єр-міністри Великої Британії Маргарет Тетчер і КНР Жао Зіянг підписали угоду про повернення в 1997 році британської колонії Гонконг під юрисдикцію Китаю при умові збереження в ньому протягом наступних 50 років капіталістичної системи.

1986 — Радянський лідер Михайло Горбачов віддав розпорядження звільнити відомого правозахисника Андрія Сахарова і його дружину Олену Боннер із заслання.

1997 — прем'єра американського фільму «Титанік». Уже через 25 днів після початку прокату цей фільм окупить свій великий бюджет у 200 мільйонів доларів.

1997 — MTV заборонило до показу кліп Prodigy, вважаючи, що ролик «Smack My Bitch Up» принижує суспільну мораль.

2001 — виходить у світ кінофільм «Братерство кільця» — екранізація першої частини трилогії Дж. Р. Р. Толкіна «Володар кілець». 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024