стрічка

Свята, іменини та дати 18 грудня: День працівників органів РАГСу

18 Грудня 2018, 09:30
Свята, іменини та дати 18 грудня: День працівників органів РАГСу 2602
Свята, іменини та дати 18 грудня: День працівників органів РАГСу

Доброго ранку, дорогі читачі!

Свої іменини 18 грудня відзначають: Анастасій, Гурій, Захар, Каріон, Нектарій, Сава, Філофей.

В цей день, 18 грудня  відзначають пам'ять преподобного Савви Освяченого. Раніше на Русі говорили, що Сава продовжує роботу Варвари, тобто заморожує озера і річки, зміцнює дорогу. В народі вважали, що сьогодні не можна лаятися, якщо у тебе є кінь, працювати теж не дозволялося. Потрібно було молитися, вести себе добре, щоб преподобний не образився.

За рекомендацією Економічної і Соціальної Ради (рішення 2000/288 від 28 липня 2000 року) Генеральна Асамблея ООН проголосила 18 грудня Міжнародним днем мігранта. Відзначається щорічно відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/55/93.
Цього дня в 1990 році була прийнята Міжнародна конвенція про захист прав всіх трудящих-мігрантів і членів їх сімей. Асамблея підкреслила необхідність прийняття подальших заходів для забезпечення дотримання прав людини та основних свобод всіх мігрантів.

У вівторок, 18 грудня відзначають такоє День працівників органів РАГСу. 

Переважна більшість з нас, якщо не сказати, що практично всі, хоча б кілька разів у своєму житті відвідували цю скромну установу. Відділи записів актів громадянського (цивільного) стану, відомі нам як РАГСи, а згодом як органи реєстрації актів цивільного стану, входять до складу органів виконавчої влади.

Вони з’явилися на зорі становлення нової пост революційної держави Рад на підставі декрету Ради Народних Комісарів від 18-го грудня 1917-го року «Про цивільний шлюб, про дітей і про ведення книг актів громадянського стану». Цим декретом встановлювалася нова централізована система обліку і ведення записів цивільного стану, яка йшла на зміну дореволюційної, де цими справами в основному завідували духовні і деякі адміністративні установи. Пізніше, 16-го вересня 1918-го року ВЦИКом був прийнятий відповідний Кодекс законів про акти громадянського стану, а також шлюбного, сімейного і опікунського права з подальшими редакціями та доповненнями.

З розпадом Радянського Союзу, за даними проекту DilovaMova, в ряді новоутворених суверенних держав, налагоджений і надійний інститути відділів записів актів громадянського стану зберіглися і працюють донині.

Цей день в історії:

1104 — Никифор І, грек за походженням, призначений керувати Київською Митрополією.

1833 - вперше виконано Гімн Російської імперії «Боже, Царя храни». Він прийшов на заміну старому гімну «Молитва росіян».

1865 - прийнята Тринадцята поправка до конституції США, що скасовує рабство.

1892 - прем'єра балету Чайковського «Лускунчик».

1917 — проголошення незалежності Фінляндії з центром в місті Гельсінкі.

1920 — Совнарком СРСР прийняв постанову «Об учете музыкальных инструментов» — один з законодавчих актів, за якими переслідували кобзарів.

1940 - затверджено «План Барбаросса» нападу нацистської Німеччини на СРСР. Згідно плану, тривалість основних бойових дій передбачалася протягом 2-3 місяців - так звана стратегія «Бліцкригу».

2007 - Юлія Тимошенко стала Прем'єр-міністром України. На пленарному засіданні Верховної Ради України VI скликання за неї віддали голоси 226 народних депутатів. 
 

   

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024