стрічка

Свята, іменини та дати 16 грудня: Іоанна Мовчальника

16 Грудня 2018, 10:07
699

Доброго ранку, дорогі читачі!

У цей день свої іменини святкують: Аделаїда, Аліса, Ангел, Варіс, Гаврило, Гликерія, Іван, Мамант, Неофіт, Сава, Селевкій, Софоній (Софонії, Софонія), Федір, Феодул.

У неділю, 16 грудня віряни православної церкви вшановують пам'ять святого Іоанна Мовчальника, єпископа Колонійського.

У стародавні часи на Івана (Іоанна) Мовчальника було прийнято якомога менше говорити і навіть писати. Взагалі слова без зайвої необхідності в цей день намагалися не вживати. Вважалося, що той, хто на Івана мовчить, той наступний рік красномовний буде. З ранку віряни тихо стояли перед іконою Івана Мовчальника, молилися і осмислювали свої вчинки.

Цей день в історії:

 

1637 - Бій повстанців під проводом Павла Бута (Павлюка) під Кумейками з польською армією.

1773 - "Бостонське чаювання" - мешканці міста Бостон захопили та викинули у море велику кількість чаю, на знак протесту проти митної політики Великої Британії. Дії, що Велика Британія вжила було у відповідь, стали одним з причин американської війни за незалежність

1899 - заснований футбольний клуб «Мілан», що на теперішній час є одним з найбільш титулованих клубів світу.

1966 - публікація «Цитат Мао Цзедуна» в Пекіні. У роки китайської культурної революції негласним розпорядженням було, щоб кожен китайський громадянин мав примірник «Цитата». Хунвейбини могли зажадати від будь-якого підозрілого особи пред'явити цитатник або привести на пам'ять уривок звідти; невиконана вимога могла привезти до побиття.

1991 - Проголошення незалежності Казахстану.

1997 - 685 дітей з нападами епілепсії доставлено в лікарні Японії після перегляду 38-ої серії мультфільму про покемонів. Ця серія «покемонів» більше не демонструвалася в жодній країні. 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024