стрічка

Свята, іменини та дати 14 грудня: День ліквідатора

14 Грудня 2018, 10:00
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС 2331
День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

Доброго ранку, дорогі читачі!

Іменини 14 грудня святкуютьАнаній, Антон, Дмитро, Каллініком, Наум, Порфирій, Сатурнін, Філарет.

Народне свято Наумів день. Свято хоч і народне, але повністю відноситься до православного пророка Наума, сьогодні день його пам'яті. Він жив в Галілеї в 7-му столітті, але про його життя збереглося дуже мало відомостей.

Головне з них - після падіння Фів в 663 році Наум написав книгу пророцтв. Книга про столицю ассірійського царства Ніневії. Наум передбачив її жителям грішникам дуже суворе покарання. І після появи книги це місто повністю зруйнували вороги. На Русі Наума вважали покровителем грамоти і різних наук, в основному через його ім’я. А в цей день віддавали дітей на навчання парафіяльним дякам.

14 грудня в Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Указ N 945/2006 про установу цієї пам’ятної дати підписаний Президентом 10 листопада 2006 року.

У багатьох можуть виникнути сумніви, навіщо потрібно це свято, якщо є 26 квітня - Міжнародний день пам’яті жертв радіаційних аварій і катастроф, і чому саме 14 грудня вибрано для вшановування учасників ліквідації.

Справа в тому, що 30 листопада 1986 р. закінчили будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня в газеті «Правда» надрукували повідомлення про те, що держкомісією був прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ті, хто вважають 14 грудня своїм святом, вже давно називають цей день Днем ліквідатора. Ще в 1986 р. учасники ліквідації зібралися разом, щоб відзначити свою першу перемогу. У 1994 р. громадські організації чорнобильців України звернулися з листом до керівників держави, у якому запропонували заснувати в календарі день учасників ліквідації чорнобильської катастрофи. Тоді офіційне рішення не прийняли, але ліквідатори самостійно почали відзначати цю дату. Святкування офіційно дозволено, від різних силових структур виділялася почесна варта, покладалися вінки від керівників держави, іноземних посольств і громадських організацій, але було відсутнє визнання цього дня на державному рівні.

Цей день в історії:

1819 — Алабама стала 22-м штатом США. Під час Американської громадянської війни Алабама була одним із Штатів Конфедерації.

1901 — в Лондоні проведено перший турнір по настольному тенісу.

1911 - експедиція Руаля Амундсена вперше досягла Південного полюса.

1918 — Гетьман Павло Скоропадський зрікся влади на користь новоствореної представниками соціалістичних течій Директорії УНР.

1939 - СРСР виключено зі складу Ліги Націй через зимову війну - збройний конфлікт між СРСР і Фінляндією в період з 30 листопада 1939 по 13 березня 1940 року.

1943 — зусиллями військ Другого Українського фронту було визволено місто Черкаси.

1949 — Столицею Ізраїлю став Єрусалим.

1955 – в ООН прийняті наступні країни: Австрія, Албанія, Болгарія, Угорщина, Йорданія, Ірландія, Іспанія, Італія, Камбоджа, Лаос, Лівія, Непал, Португалія, Румунія, Фінляндія та Шрі-Ланка.

2004 — на півдні Франції відкрито найвищий міст-віадук Мійо, вантовий дорожній міст, що проходить понад долиною річки Тарн поблизу міста Мійо. Зараз це найвищий транспортний міст в світі, одна з його опор має висоту 341 метр — це трохи вище, ніж Ейфелева вежа.

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024