стрічка

Свята, іменини та дати 10 грудня: Всесвітній день футболу.

10 Грудня 2018, 09:45
Свята, іменини та дати 10 грудня: Всесвітній день футболу. 1265
Свята, іменини та дати 10 грудня: Всесвітній день футболу.

Доброго ранку, дорогі читачі!

У цей понеділок весь світ відзначає День прав людини (Human Rights Day), офіційно встановлений на Пленарному зборах Генеральної Асамблеї ООН у грудні 1950 року. Так, всім державам і громадським організаціям було запропоновано відзначати цей день і проводити відповідні заходи. 

У шанувальників футболу всього світу є своє свято 10 грудня, а саме – Всесвітній день футболу. Подякувати за нього можна ООН, яка і запропонувала його відзначати 10 грудня кожного року. Таким чином міжнародне співтовариство віддає дань цьому виду спорту, який для багатьох мільйонів не просто гра, а стиль життя.

Перша згадка про футбол як «про гру в м’яч ногами» історики знайшли в китайських джерелах, що датуються другим тисячоліттям до нашої ери.
Називалася вона Цу Чю, що означає «штовхати ногою». Гра у футбол дозволяла китайським воїнам підтримувати добру фізичну форму.

День Нобеля – це щорічне вручення Нобелівської премії, яке проходить 10 грудня в Стокгольмі. Нобелівські премії користуються міжнародним визнанням як найпочесніша громадянська відзнака. Кожен лауреат отримує золоту медаль із зображенням Нобеля і диплом.

Також у цей день православні відзначають свято на честь одного з найбільш важливих церковних образів – ікони Пресвятої Богородиці, іменованої «Знамення». На ній зображено образ Божої Матері з молитовно піднятими руками і Немовлям на грудях. 

Іменини сьогодні святують: Всеволод, Гаврило, Діодор, Еввул, Натанаїл, Палладій, Піннуфрій (Пінуфрій), Роман, Феодосій, Фекла, Яков.

Цей день в історії: 

 

59 до н. е. - Клодій Публій Пульхр, відмовившись від патриціанського гідності, обирається народним трибуном.

1520 - Мартін Лютер публічно спалив папську буллу, в якій говорилося про відлучення його від церкви.

1637 - Козацько-селянські війська під проводом Павла Бута зазнали поразки від поляків біля містечка Боровиця.

1684 - Едмунд Галлей зачитав на засіданні Королівського товариства роботу Ісаака Ньютона, в якій закони Кеплера були виведені на основі теорії тяжіння.

1768 - в Лондоні заснована Королівська Академія мистецтв.

1848 - Наполеон III Бонапарт обраний президентом Французької Республіки.

1901 - У Стокгольмі вручені перші Нобелівські премії.

1941 - У Південно-Китайському морі японською береговою авіацією потоплений британський лінкор «Принц Уельський» і крейсер «Ріпалс».

1948 - Генеральна Асамблея ООН ухвалила Загальну декларацію прав людини. З того дня 10 грудня відзначається як День прав людини.

1953 - Вийшов перший номер журналу "Плейбой". На обкладинці першого номера була Мерілін Монро.

1999 - Панамський канал перейшов під юрисдикцію Панами (раніше юрисдикцію над ним здійснювали Сполучені Штати Америки). 
 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024