стрічка

Свята, іменини та дати 9 грудня: Юр'їв день

09 Грудня 2018, 10:45
Свята, іменини та дати 9 грудня: Юр'їв день 2283
Свята, іменини та дати 9 грудня: Юр'їв день

Доброго ранку, дорогі читачі!
У неділю, 9 грудня свої іменини відзначають: Аліпій, Афанасій, Георгій, Інокентій, Стіліан, Федот, Юліан, Яків.

Юр'їв день: щорічно 9 грудня православні віряни відзначають річницю освячення храму великомученика Георгія Побідоносця в Києві. Як відомо, Георгій вважається одним із найбільш шанованих святих. Одним із найвідоміших посмертних чудес святого Георгія є вбивство списом змія в Бейруті. За легендою, коли потворі на поталу віддали царську дочку, з'явився Георгій на коні і проколов змія списом.

У третю неділю грудня відзначають День благодійності, цього річ ця дапа припадає саме на 9 грудня.

У сучасному світі поняття благодійності все частіше асоціюється з великими компаніями або окремими багатими людьми, спеціальними благодійними фондами або знаменитими брендами. Надаваєма ними допомога безперечно позитивний крок і нагородою за цю діяльність є їх добре ім’я, яке згадується нами і поважається у всьому суспільстві. Серед людей, що займаються благодійною діяльністю є й ті, чиїх імен ми можливо не дізнаємося ніколи. Їх нагорода за цю діяльність також відома.

Наш людський світ, на жаль, сповнений нужди і нужденних, а благодійна діяльність в багатьох випадках не дозволяє доводити цю проблему до відчаю. Саме з цієї причини 13-го грудня 2007-го року Указом Президента України № 1220/2007 в незалежній Україні було встановлено окреме офіційне свято - День благодійництва. За даними проекту DilovaMova.com, цей день відзначається щорічно в кожну другу неділю грудня. Метою установи цього Дня є підтримка громадських ініціатив, відверте прагнення українського суспільства до принципів милосердя і гуманізму, активне сприяння розвитку благодійної діяльності, підтримка організацій та структур, що займаються подібною діяльністю в умовах нашого сучасного суспільства.

Міжнародний день боротьби з корупцією відзначають щорічно з ініціативи ООН 9 грудня, відповідно до резолюції Генеральної Асамблеї ООН A/RES/58/4. Цього дня в 2003 році в мексиканському місті Меріда на політичній конференції високого рівня була відкрита для підписання Конвенція ООН проти корупції, прийнята Генеральною асамблеєю 1 листопада 2003 року.

У цей день також відзначають Міжнародний день пам’яті жертв злочинів геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цих злочинів. 

На Всесвітньому саміті 2005 року глави держав і урядів одноголосно підтвердили, що «кожна держава зобов’язана захищати своє населення від геноциду, військових злочинів, етнічних чисток і злочинів проти людяності». Вони постановили, що міжнародне співтовариство має у відповідних випадках надавати державам допомогу в розширенні їх можливостей щодо захисту населення до початку криз і конфліктів. При цьому глави держав і урядів підтвердили, що, якщо та чи інша держава «явно виявиться не в змозі» захистити своє населення від чотирьох зазначених злочинів, міжнародне співтовариство готове зробити колективні дії через Раду Безпеки і відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй.

У вересні 2015 року Генеральна Асамблея ООН постановила проголосити 9 грудня Міжнародним днем пам’яті жертв злочину геноциду, вшанування їхньої людської гідності і попередження цього злочину (A/RES/69/323). Ця дата була обрана в зв’язку з тим, що в цей день в 1948 році була прийнята Конвенція про запобігання злочинові геноциду і покарання за нього.
Мета цього Дня - підвищувати обізнанность про Конвенцію щодо попередження злочину геноциду і покарання за нього та її ролі в боротьбі з геноцидом і попередженні цього злочину, як воно визначено у Конвенції, щоб поминати людей, які стали його жертвою, і шанувати їх пам’ять.

Цей день в історії:

1824 - перемога армії Перу над армією іспанських колонізаторів, що забезпечило незалежність цієї країни.

1918 - Директорія УНР відновила закон про восьмигодинний робочий день.

1931 - початок Другої Іспанської републики (республіканський період правління в Іспанії).

1948 - Генеральна Асамблея ООН прийняла Міжнародну конвенцію про попередження злочину геноциду і покарання за нього.

1953 - в США компанія «Дженерал Електрик» оголосила про звільнення всіх співробітників-комуністів, що незабаром і було реалізовано.

1961 - в Єрусалимі ізраїльський суд визнає Адольфа Ейхмана (німецький офіцер, безпосередньо відповідальний за знищення мільйонів євреїв) винним у злочинах проти людства і присуджує до страти.

1968 - у Сан-Франциско на професійній конференції Дуглас Енгельбарт вперше публічно продемонстрував винайдені ним в його лабораторії комп'ютерну мишу і гіпертекст.

1990 - перемога на президентських виборах Леха Валенси. Він став першим обраним президентом Польщі прямим методом.

1992 - У Національній академії наук США відбулася презентація Міжнародного наукового фонду Сороса.

2004 - Набрали чинності прийняті Верховною Радою України закони про зміни до Конституції і особливості проведення голосування 26 грудня на виборах президента України.

2005 - у Лондоні закінчилася експлуатація «Рутмастерів» - знаменитих червоних двоповерхових автобусів, які протягом багатьох років були символом Лондона.

2007 - У Ялті відкрито пам'ятник Тарасу Шевченку. 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024