стрічка

Свята, іменини та дати 5 грудня: Всесвітній день волонтерів

05 Грудня 2018, 09:35
Свята, іменини та дати 5 грудня: Всесвітній день волонтерів 1656
Свята, іменини та дати 5 грудня: Всесвітній день волонтерів

Доброго дня, дорогі читачі!

День волонтерів, день ґрунтів, день статистики, ці та інші свята відзначають в Україні 5 грудня.

Генеральна Асамблея ООН в 1985 році запропонувала урядам щорічно відзначати 5 грудня Міжнародний день добровольців в ім’я економічного і соціального розвитку (Всесвітній день волонтерів).

ООН закликала держави здійснити заходи з метою підвищення поінформованості про важливий внесок служби добровольців і тим самим спонукати ще більше людей в усіх сферах діяльності пропонувати свої послуги в якості добровольців як на батьківщині, так і за кордоном.

В Україні волонтерський рух почався в 90-х роках, а офіційно його визнали 10 грудня 2003 року, згідно з Постановою Кабміну.

Звісно, волонтерство – не робота. Це на 100% покликання. Це спосіб життя і мислення. Небайдужість до чужої біди, причетність і співпереживання – те, що веде волонтерів вперед.

Завдяки їхнім старанням, десятки, якщо не сотні тисяч людей отримують настільки необхідну їх допомогу. Волонтери допомагають дітям і дорослим, вони піклуються про здоров’я людей і тварин, їх комфорт і безпеку. Часто волонтерам доводиться навіть ризикувати власним життям ради порятунку інших. Це воістину люди з величезним серцем, безкорисливі та добрі, готові протягнути руку допомоги та не залишити в біді тих, кому погано.

Також відзначаєтю День працівників статистики в Україні 5 грудня. Це професійне свято, встановлене Указом Президента від 02.12.2002 № 1120/2002.
Ця дата пов’язана з проведенням у 2001 році першого Всеукраїнського перепису населення, найбільш масштабної статистичної роботи. Але перепис - це лише мала частина статистики.

Щоб нагадувати про важливість ґрунтових ресурсів і тієї ролі, яку вони відіграють у збереженні екосистем і забезпечення зростання добробуту людини, у  2002 році Міжнародний союз ґрунтових наук прийняв резолюцію, де запропонувал святкувать 5 грудня, як Всесвітній день грунтів.

У православному календарі це день вшанування пам'яті мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського), читця. За переказами, Прокопій був читцем у Кесарійській церкві, а народився мученик в Єрусалимі.

Під час служіння він пояснював прихожанам Святе Письмо і перекладав його на сирійську мову. Але найбільше святий прославився тим, що міг зцілити одержимих бісами. Під час гонінь християн за їхню віру Прокопія теж заарештували і віддали під суд. Під час суду він відмовився визнати язичницьких богів, а також владу самого царя. Правитель дуже розгнівався і наказав стратити читця.

Іменини 5 грудня святкують:  Агап, Агапіон, Апфія, Архип, Валеріан, Воїн (Михайло Воїн), Каліст, Максим, Менігн, Михайло, Петро, Прокопій, Тивуртій, Тадей, Филимон, Цецилія.

Цей день в історії: 

 

1484 — Папа Римський Інокентій видав буллу, згідно якої ще більше розширювалися права інквізиторів щодо полювання на відьом.

1492 — Христофор Колумб відкрив острів Санто-Домінго (сучасна назва - Гаїті). Напередодні ним же були відкриті Багамські острови.

1496 — Португальський король Мануель I наказав вигнати всіх євреїв з Португалії.

1766 — Джеймс Крісті-старший, колишній морський офіцер, провів свій перший аукціон у Лондоні. Тепер аукціон "Крісті" (поряд з аукціоном "Сотбі") є найвідомішим у світі.

1812 — Після невдачі на полі бою Наполеон кинув відступаючу армію та втік до Парижу.

1848 — президент США Джеймс Полк підтвердив факт відкриття золота в Каліфорнії, чим спровокував золоту лихоманку 1849 року.

1854 — Аарон Аллен із Бостона запатентував театральні крісла з відкидними сидіннями, що дозволило зробити глядацькі зали більш місткими й полегшити прохід між рядами.

1879 — в США запатентували першу автоматичну телефонну станцію (АТС).

1904 — розгромлення російського флоту в Порт-Артурі під час російсько-японської війни.

1918 — проголошена Руська Народна Республіка Лемків

1918 — підписано Договір про дружбу та співпрацю між Українською Державою та Грузинською Демократичною Республікою.

1929 — у складі СРСР створили Таджицьку РСР. Перед цим Таджикистан був автономною республікою в складі Узбекистану.

1929 — створення першої у світі організації нудистів (США).

1931 — більшовики підірвали храм Христа Спасителя в Москві.

1933 — у США скасували "сухий закон", що був уведений 1919 року.

1949 — Єрусалим проголосили столицею Ізраїлю.

1971 — у столиці Аргентини - Буенос-Айресі відкрили пам'ятник Тарасу Шевченко.

1976 — на Південному гірничо-збагачувальному комбінаті (Кривий Ріг) змонтували найбільший у світі магнітний сепаратор.

1987 — У Воронежі створена російська музична група "Сектор Газу".

1991 — головою Верховної Ради України обрано Івана Плюща.

1994 — в обмін на відмову України від ядерної зброї у Будапешті підписали меморандум про надання Україні гарантій безпеки з боку ядерних держав - США, Великобританії та Росії.

2001 — початок першого Всеукраїнського перепису населення. 

 

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024