стрічка

Свята, іменини та дати 4 грудня: Введення в храм Пресвятої діви Марії

04 Грудня 2018, 12:00
Свята, іменини та дати 4 грудня: Введення в храм Пресвятої діви Марії 2921
Свята, іменини та дати 4 грудня: Введення в храм Пресвятої діви Марії

Доброго ранку, дорогі читачі!

У цей день, 4 грудня відзначають велике свято Введення в храм Пресвятої діви Марії.

Також, це свято має скорочену народну назву – Третя пречиста, відзначають його щорічно 4 грудня. Воно пов’язано із народженням Марії та визначенням її подальшої долі. А для українців – ще й з багатьма прикметами і цікавими традиціями.

За історією свята: Іоаким і Анна довго не могли мати дітей, тому вони дали обітницю, що якщо у них народиться дитина, то вони присвятять її служінню Богу. У них народилася дівчинка, Марія. Коли їй виповнилося 3 роки, прийшов час батькам виконати свою обіцянку. Вони зібрали родичів і знайомих, одягли Діву Марію в найкращий одяг і під спів священних пісень ввели її в Єрусалимський храм, тримаючи запалені свічки в руках. Богородицю зустріли безліч священиків і первосвященик.

До храму вели сходи з п'ятнадцятьма дуже високими сходинками, що складно для дитини. Але Марія швидко подолала всі сходинки. Після цього первосвященик Захарія ввів немовля в святе святих. У це місце тільки один раз в рік міг увійти первосвященик з очисною жертовною кров'ю, інші люди не заходили ніколи. Всі здивувалися такій події, але це було навіювання згори. Батьки Марії, після цього повернулися додому.

До повноліття (тоді це було 15 років) Марія залишалася вихованкою в храмі. Потім її видали заміж за теслю Йосипа, який був уже в похилому віці і до того ж вдівцем. Про життя Богородиці відомо небагато. Але коли вона виховувалася в храмі, то її оточували благочестиві діви, Марія старанно читала Священне Писання, молилася, займалася рукоділлям і зростала в любові до Бога.

Прикмети цього свята:

  • Скільки на «Введення» буде води, стільки на Юрія чекай трави.
  • Якщо горобець нап’ється на Введення в бичачім сліду води, то напасеться худоба до Юрія (6 травня) трави.
  • Якщо буде на Введення в сліду вода (талий сніг), то на Юрія вже буде трава.
  • Якщо є на Введення вода, то буде в мисці молоко.
  • Якщо Введення мостить мости, а Микола забиває гвіздки, то люта зима буде.
  • Введенські морози ще зими не роблять.
  • Якщо ляже глибока зима, то готуй глибокі закрома.
  • До свята Введення часто річки вже сковував перший лід.
  • Якщо в день введення в Храм Пресвятої Богородиці буде морозно, то зима буде м’якою.
  • Діє прикмета і навпаки: якщо 4 грудня ще тепло, то зима буде лютою.

Також 4 грудня свій день ангела святкують: Ада, Гликерія, Ярополк.

Цей день в історії:

 

771 - Карл Великий стає одноосібним правителем Франкського королівства.

1563 — завершився Тридентський собор Католицької Церкви, який з перервами засідав протягом 18 років.

1674 — французькі єзуїти заснували місто Чикаго (на території сучасних Сполучених Штатів Америки).

1791 — вийшов перший номер найстарішої недільної газети Британії Observer.

1808 — Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії.

1918 — президент США Вудро Вільсон відплив до Європи для участі у Версальській мирній конференції. Це перший випадок, коли найвища посадова особа Штатів виїхала за межі країни.

1925 — у Харкові вийшов друком перший номер газети «Комсомолець України».

1938 — у Хусті відбувся І з'їзд «Карпатської Січі», воєнізованої організації, створеної членами ОУН.

1939 — Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ про розмежування областей між УРСР і БРСР, за яким Україна втратила Берестейщину.

1939 — указом Президії Верховної Ради СРСР у складі України були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська та Рівненська області.

1941 — у Москві підписано радянсько-польську декларацію про дружбу та взаємодопомогу, чим лондонський еміграційний уряд фактично визнав радянську окупацію Західної України та Західної Білорусі у вересні 1939 року.

1941 — у Семипалатинську (Казахстан) розпочав творчу діяльність евакуйований із Києва український академічний драматичний театр імені І.Франка.

1970 — Президія Верховної Ради СРСР видала указ про нагородження міста Харків орденом Леніна.

1987 — поновив роботу 3-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

1987 — Рада Міністрів СРСР ухвалила постанову щодо обмеження прописки кримських татар у ряді населених пунктів Кримської області.

1992 — IV Всеукраїнський з'їзд Народного Руху України перетворив НРУ на політичну партію, а її головою обрав В'ячеслава Чорновола.

1996 — з мису Канаверал запущено автоматичну космічну станцію Mars Pathfinder, яка 4 червня 1997 року доправила на поверхню Марса спеціальний самохідний пристрій для збирання зразків марсіанського ґрунту.

1997 — в Оттаві 125 країн підписали Конвенцію про заборону застосування, накопичення запасів протипіхотних мін і про їх знищення. Серед країн, що відмовилися підписати цей документ, були Китай, Росія та Сполучені Штати Америки. 
 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024