стрічка

Повідомили, як розмитнювати «євробляхи» згідно нового законодавства

02 Грудня 2018, 13:00
Як розмитнювати «євробляхи» згідно нового законодавства 799
Як розмитнювати «євробляхи» згідно нового законодавства

Представники Волинської митниці ДФС наголошують: не треба вивозити легкові авто на єврономерах з України, щоб розмитнити.

У п’ятницю, 30 листопада, в Луцьку, відбулася зустріч власників «євроблях» із представниками митниці та поліцейськими, – пише Район.Бізнес.

«Машини на єврономерах, які вже є в Україні, мають право оформитись в режимі імпорту в будь-якому митному органі. Наприклад, під Луцьком у селі Струмівка є такий, поблизу регіонального сервісного центру МВС, та біля заводу «Модерн Експо». Також є підрозділ у Нововолинську та Володимирі. Можна це зробити і біля «Ягодину», – зазначила начальниця управління організації митного контролю Тетяна Кравець.

За словами фіскалів, для випуску автомобіля у вільний обіг громадянин повинен представити документи:

- що підтверджують право власності на авто;

- що підтверджують зняття цього авто з обліку в іншій країні;

- що підтверджують вартість цього автомобіля;

- технічні характеристики автомобіля (техпарспорт);

- митну декларацію за формою, встановленою для підприємств.

З цими документами власник авто на єврономерах повинен піти до брокера, який визначає митну вартість конкретної автівки, заповнює електронну декларацію та подає її до оформлення на митний пост. До слова, від 25 листопада та протягом 90 днів діють пільгові умови розмитнення. Зокрема, власники авто на «бляхах» мають 50% знижки на акцизний податок. Надалі на митному посту цю декларацію перевіряють і приймають рішення про оформлення чи відхилення. Потому власник авто сплачує митні платежі і отримує відповідні документи, щоб надалі подати їх до сервісного центру МВС.

«У сервісному центрі вам треба оплатити надання послуг за отримання свідоцтва, номерні занки та оцінку пенсійного фонду. При цьому від отримання посвідчення на митниці до моменту реєстрації проходить приблизно 10 днів», – зазначає представник регіонального сервісного центру МВС Микола Полюх.

Прийняття нових законів про розмитнення авто на єврономерах внесло зміни і в роботу поліцейських. Проте діяти ці зміни почнуть через 180 днів. Зокрема, поліцейські матимуть право штрафувати за керування водія транспортного засобу, стосовно якого порушено строки його тимчасового ввезення та/або переміщення в митному режимі транзиту, у вигляді штрафу у розмірі 8500 гривень, постанову про що виноситиме сам поліцейський.

У випадку повторності протягом року – 17 тисяч гривень з позбавленням права керування транспортними засобами на строк один рік та з оплатним вилученням транспортного засобу чи без такого (в такому випадку розгляд справи здійснюватиметься судом).

При цьому, поліцейські будуть перевіряти по базі митниці, чи перебуває певний автомобіль на території України із порушеннями, чи ні. Крім того, у статті 35 Закону України «Про Національну поліцію» додали пункт – зупинка авто на іноземній реєстрації з метою виявлення передачі транспортного засобу у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України (або не поміщували в митний режим транзиту). Одночасно запроваджено обов'язок поліцейського зупиняти транспортні засоби, якщо існує інформація про порушення власником транспортного засобу митних правил, або якщо безпосередньо транспортний засіб є об'єктом порушення митних правил.

Проте, оскільки згадані зміни будуть введені в дію через 180 днів, нині машини на «бляхах» можуть зупинити лише у випадку порушення правил дорожнього руху.

Читайте також: Поліція отримала право зупиняти євробляхи

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024