стрічка

Свята, іменини та дати 29 листопада: День святого Матвія Левій

29 Листопада 2018, 09:00
Свята, іменини та дати 29 листопада: День святого Матвія Левій 1823
Свята, іменини та дати 29 листопада: День святого Матвія Левій

Доброго ранку, дорогі читачі!

У четвер, 29 листопада День Ангела святкують: Матвій, Сергій, Фульвіан (Фулвіан).

День святого Матвія Левій.

Матвій – апостол від 12-и і євангеліст – мав тісні родинні зв'язки з іншим учнем Христа: апостола Якова. Матвій був одним з кращих учнів Ісуса, але про нього, на жаль, мається зовсім небагато інформації. Згідно Священного Писання, євангеліст був митарем – збирав мито до тих пір, поки не почув вчення Христа. Месія покликав Левія слідувати за ним. Що відбувалося з ним далі – важко сказати. Єдине, що можна відзначити - Левія Матвія стратили в римської фортеці за проповідь Слова Божого та християнства.

Цього дня вшановують пам’ять апостола й євангеліста Матвія. У народі казали: «Якщо в день апостола Матвія віють буйні вітри, то бути завірюхам до Миколи Зимового (19 грудня)».

Холодний Матвій передвіщає сурову зиму. Цього дня може бути як відлига, так і справжня холоднеча. У минулі часи казали: «На Матвія земля пріє, на Матвія земля потіє».

Міжнародний день солідарності з палестинським народом відзначається щорічно 29 листопада. Цього дня в 1947 році Асамблея ООН прийняла резолюцію про розділ Палестини.

Чому Палестина спочатку відмовилася від власної державності, коли це пропонувалося при заснуванні держави Ізраїль, а потім передумала, захотіла автономії в його складі (не без впливу і активному сприянні СРСР) - напевно звичайна загадка природи?

Цей день в історії:

1830 - у Варшаві почалось польське національно-визвольне повстання. Повстання було придушене 1831 року.

1899 — засновано іспанський футбольний клуб «Барселона». Один з найвідоміших і найсильніших клубів Іспанії і світу. За понад столітню історію цей клуб став одним із символів Каталонії.

1929 — американський пілот Річард Берд з трьома компаньйонами першим у світі перелетів Південний полюс літаком.

1947 — Генеральна Асамблея ООН ухвалила рішення про розділення підмандатної території Палестини і створення там незалежних єврейської й арабської держав.

1955 — У м. Севастополі вибухнув і затонув радянський лінкор «Новоросійськ», загинуло близько 1000 людей (за офіційною статистикою 608).

1959 — церемонію вручення нагород «Ґреммі» вперше показали по американському телебаченню. Серед лауреатів були Френк Сінатра та Дюк Еллінґтон.

1963 — президент США Ліндон Джонсон підписав розпорядження про заснування Комісії на чолі з Верховним суддею Ерлом Ворреном для розслідування замаху на президента Джона Кеннеді, вчиненого тиждень перед тим.

1990 — Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка дозволяла застосувати проти Ірака силу у разі, якщо він не виведе свої війська з Кувейту до 15 січня 1991 року.

1996 — міжнародний трибунал з колишньої Юґославії виніс свій перший вирок. До 10 років тюремного ув'язненння був засуджений хорват Дражен Ердемович, визнаний винним у злочинах проти людяності під час громадянської війни в Боснії.

1999 —Указом Президента введені офіційні символи глави держави: Прапор (штандарт) Президента України, Знак Президента України, Гербова печатка Президента України, Булава Президента України. 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024